Nyheter och artiklar med ungt tema

Långvarig utbredd smärta hos ungdomar uppvisar starkt samband med stress och oro
Svensk studie från 2015.
2016-04-29
» Läs mer
Lova hanterar sjukdomen med crossfit och yoga
Lova Marcks har haft fibromyalgi sedan hon gick i gymnasiet. Och efter åratal av strid mot läkare, myndigheter och omgivning kan hon nu tänka framåt igen.
2015-12-07
» Läs mer
Tonåringar med fibromyalgi
Det smärtsamma tillståndet drabbar inte bara vuxna.
2015-09-17
» Läs mer
Fibromyalgi hos tonåringar
Fibromyalgi kan vara förödande. Speciellt om du är tonåring.
2015-09-17
» Läs mer
Ungdomar med fibromyalgi fortsatt drabbade som vuxna
Forskning visar att ungdomar fortfarande uppvisar symptom när de är äldre .
2015-09-11
» Läs mer
Fibromyalgin är så svår att förklara, svår att förstå och ändå så smärtsam
Intervju med tre ungdomar på Malta – Christian, Veronica och Christabel – som alla har fibromyalgi.
2015-02-03
» Läs mer
Flickor och pojkar hanterade smärta olika
Pojkar och flickor verkar hantera smärta olika, enligt en ny avhandling.
2014-06-11
» Läs mer
”Jag vägrar låta smärtan styra mitt liv”
När läkarna gav henne besked om att hon skulle bli sjukpensionär vid 26 års ålder, valde Therese istället att utbilda sig till friskvårds- och massageterapeut, och idag jobbar hon heltid som PT och träningsinstruktör. Träningen har blivit en naturlig del av hennes vardag – precis som smärtan hon känner som aldrig kommer försvinna.
2013-08-22
» Läs mer
Allt fler unga med kronisk smärta
Barn och unga som söker hjälp för kronisk smärta har blivit 10 gånger fler än för 10 år sedan, säger Gunnar Olsson, specialist i smärtbehandling på Karolinska Universitetssjukhuset. Majoriteten utgörs av flickor.
2012-06-28
» Läs mer
”Fibromyalgi har inte fått styra hennes liv”
Sandra Jönsson är 25 år och läser socialantropologi på Göteborgs universitet med siktet inställt på att bli forskare. För nio år sedan fick hon diagnosen fibromyalgi.
2011-10-14
» Läs mer
Hur jag bemötte och bekämpade familjesjukdomen fibromyalgi
Eftersom hon kom från en familj av fibromyalgidrabbade blev Caitlyn, 23 år från New York City, helt bestört när symptomen – ömma muskler, stela leder, trötthet och migrän – började dyka upp under hennes första år på universitetet. Först drabbades hon av en depression, men sedan hittade hon styrkan att kämpa mot sjukdomen och återta sitt liv.
2011-09-14
» Läs mer
Ulrikas berättelse

2011-03-24
» Läs mer
Ulrika lever med ständig smärta
– Sjukdomen är som ett batteri. När jag har lågt batteri får jag mer ont, har sämre immunförsvar och då måste jag vila och ladda batteriet igen, säger Ulrica Holmgren, 34, som lider av fibromyalgi.
2010-10-08
» Läs mer
Cissis smärta även Niklas huvudvärk
VÄRK OCH VÄRME. Smärta påverkar inte bara den som har ont utan även partnern. Cecilia Johansson var bara 17 år när hon fick diagnosen fibromyalgi. Hennes sambo Niklas Åkerlind har med åren lärt sig att komma med en kopp varmt te när värken är som värst men också att hålla hennes smärta lite ifrån sig.
2009-12-07
» Läs mer
Rädslan för att misslyckas
När vi tänker på fibromyalgi har vi en benägenhet att först tänka på den fysiska smärtan och den trötthet som alltför ofta hindrar oss från att göra det vi vill. För de flesta av oss toppar inte ”akademiska sysselsättningar” listan över områden påverkade av fibromyalgin – men studenter med FM vet att sjukdomen kan göra det svårt att hänga med i studierna och behålla sina betyg.
2009-11-04
» Läs mer
Du är för ung för att vara trött: En granskning av fibromyalgi från ett tonårsperspektiv
I början var det bara min arm. Den skarpa smärta som gick från skuldran till armbågen och fingertopparna slog till vid de mest underliga tillfällen. Jag var inte speciellt atletisk och även om jag tillbringade mycket tid framför datorn förstod jag inte hur detta skulle kunna vara tillräckligt för att orsaka denna brännande, sporadiska pulsering.
2009-03-09
» Läs mer
Ulrika har fibromyalgi och whiplash
Ulrika Sjöblom, 26 år, är högpresterande och vill vara bäst på det hon gör. Men hennes liv skiljer sig ganska så rejält från samhällets bild av en tjej i tjugoårsåldern. Istället för att studera, arbeta, resa eller bilda familj får Ulrika lägga sin kraft på att klara av vardagen och undvika den värsta värken.
2008-12-15
» Läs mer