Triggerpunkter, massage, kiropraktor

Tillbaka

Inlägg postat:

2009-05-06 kl. 12:57

Postat av: Susanne Birgestam

Triggerpunkter, massage, kiropraktor

 

Jag undrar om jag kanske kan ha fibromyalgi? Sedan ett par år tillbaka får jag ledvärk och feberkänsla då och då. Sedan ett halvår ett år tillbaka även många av de andra symptomen som står uppräknade på denna sida:Besvärande ledvärk ända ut i fingerleder yrsel, stelhet och värk i nacke och axlar, urinträngningar, migränen har blivit värre, spänningshuvudvärk, tarmbesvär, kraftlöshet, sömnsvårigheter, domningar, väldig trötthet (konstaterad anemi, men bara nämnvärt bättre fast ätit både blutsaft och järntabletter i 4 mån) ibland svullnar mina ben och fötter, krypningar i benen. Vad gör man för att få diagnos? Vårdcentralen? Var ska de skicka en remiss? Jag bor i Stockholmsområdet. Igår var jag på massage när han även tryckte på triggerpunkter på ryggen, axlar och nacke, idag har jag den värsta ledvärken jag nånsin haft, kan det bero på massagen? Ska man undvika massage om man har fibromyalgi? Vilka triggerpunkter är det som man trycker på vid utredning av fibromyalgi? Ska man undvika kiropraktor? Finns det ngt mer än alvedon man kan ta mot ledvärken? Tacksam för svar.

 

Inlägg postat:

2009-05-10 kl. 9:55

Postat av: Saga Börrefors

Första steget är alltid vårdcentralen. Det är svårt att svara på om du kan ha det eller inte eftersom många av symtomen på fibro även är symtom på massor av andra sjukdomar också, så steg ett är vårdcentralen men provtagning och dyligt. Det är inte säkert så att du blir remiterad vidare. Tror att läkaren på VC själva ställer fibromyalgidiagnosen. Läkaren kan då undersöka triggerpunkterna. När det gäller vilka det är så är det 18 punkter tror jag som ska tryckas på ett speciellt sätt med ett speciellt tryck och ett visst antal av dem ska man reagera på. Massage ska man vara försiktig med om man har fibro. Många ställen har fibromassage, vilket då är anpassat till just våran överkänslighet. Är betydligt mjukare är "vanlig" massage. Men jag har inte själv provat det faktiskt. När det gäller något mot värken har både min läkare på VC och på smärtmottagningen sagt att man inte skriver ut smärtstillande som stimulerar centrala nervsystemet. De är (oftast?) vanebildande och ska användas vid kortvariga smärttillstånd. Det finns ett par olika preparat som man kan prova. Själv har jag testat Cymbalta och Lyrica som ska kunna ha god effekt på värken, men de har inte fungerat på mig. Nu tror jag att jag har fått med allt :) Om inte så fråga igen bara :)

 

Inlägg postat:

2009-06-18 kl. 23:55

Postat av: Christina Niva

hejsan.! Det låter troligt som fibro det du beskriver och då ska du gärna undvika massage för det försämrar smärtan och man blir dubbelt så dålig.Det gör så förbenat ont. Du skriver även anemi..grattis det har jag oxå som ett brev på posten. har fått järnsprutor men det hjälpte inte ett dugg.Dom besvär du beskriver har även jag...jag fick detta klassat 2001 ungefär och har vart på två utredningar; en i Lund och en i Malmö. Tycker du ska be att läkarn gör en ordentlig koll på dej och att du får det på papper vad du har för jag kan sätta min arm på att du har fibro.Men se då bara till att få en läkare som förstår och som vet vad denne pratar om.Se till att bli trodd. För att lindra värken fören stund testa varma bad eller meditation...det är skönt och man kopplar bort precis allt för en kort stund. Lycka till och hoppas allt går vägen.=)kramar

 

Inlägg postat:

2009-09-30 kl. 10:56

Postat av: Tjej27

Måste bara tillägga att vissa faktiskt mår bättre av massage, olika för alla. Även akupunktur kan vara bra för vissa, medans andra blir sämra! Tipset är att prova själv! Lycka till!

 

Inlägg postat:

2010-01-05 kl. 16:54

Postat av: Zujo

Det finns speciell fibro massage, men hur utbrett det är vet jag inte. Kanske inte helelr finns på alla orter men väl värt att söka.

 

Logga in för att kommentera det här inlägget.Inte medlem? Registrera dig här.