Fibromyalgi eller hypokondri?

Tillbaka

Inlägg postat:

2013-05-23 kl. 20:40

Postat av: Helena

Fibromyalgi eller hypokondri?

 

Min lista kan göra så lång att det kommer att te se tråkigt. Jag är en tjej på 50 år. Jag har tränat av och till hela mitt liv men blåste liv i träningen rejält för snart 3 år sedan. Jag hade ont i ryggen och axlar så jag resonerade som så att kroppen behövde mer aktivitet. Började på gym och fick blodad tand. Det gick så bra och jag tränade mer och mer i alla konstens former. Så kom första bakslaget..ont i en häl, på bakkappan av hälen. Inte hälsporre, inget fel på hälsenan. Bara ont, ont.. inget på röntgen, ingen inflammation och sjukgymnasten gick bet. Kanske kalkavlagring?? Haltade fram en längre tid, speciellt efter att jag suttit länge eller liknande. Känns fortfarande efter 2 år. Ändrade träningen efter hälen. Fick sedan tennisarmbåge som fortfarande hänger kvar. Sedan 3 månader tillbaka väldigt ont i vänster överarm. Det maler och maler. Kan oftast inte ligga på armen och ligger jag inte på den så kan det mola hela natten. Tar alvedon för att få sova. Har också på senare tid lagt sorti på hela kroppen. Stickningar i händerna, gör ont på huden (hur det nu kan komma sig). Maler i låren vaderna, axlarna, runt bäcken, fingrar, handleder, fötter, ...osv... Det liksom pumpar smärta som i andetag. Sover dåligt. Är extremt lättväckt. Konstant trött, extremt ljus- och ljudkänslig, stingslig...Kroppen gillar inte för mycket värme men å andra sidan fryser jag ofta. Sover ofta med en varm vetekudde vid fötterna och händerna då jag upplever dem jättekalla. Går på toaletten ofta, ofta och kissar men är annars stenhård i magen. Glömmer ord Alla prover är bra hos läkaren så vad gör jag??? Jag vill ju inte ha fibromyalgi eller något annat heller för den delen men det känns så hopplöst! Listan kan säkert göras längre men jag glömmer eller förtränger många symtom.

 

Inlägg postat:

2013-05-24 kl. 21:14

Postat av: Catta

Hej! Har samma symtom som du "fibromyalgi" har, ont i hela kroppen på olika ställen. Ibland tror man att man har inbillat sig allt när man känner att man mår bättre vissa dagar. Men sen kommer det tillbaka som ett brev på posten. Gå till en läkare som kan utreda dig. Bor du i Stockholmsområdet?

 

Inlägg postat:

2013-05-25 kl. 20:29

Postat av: Helena

Precis så är det. På de bra dagarna tänker man - Yes, nu är det över men sen bara någon timme senare kommer det tillbaka, smygandes. Känns som inbillning, eller som att jag inbillar mig själv att jag har ont. Försöker räta på kroppen och tänja lite på den men stretching fungerar inte riktigt. När jag är pigg gör jag för mycket för att det känns så härligt att vara "frisk". Men efter det blir det oftast dubbelt värre. Tröttheten slår till som en vägg och jag har träningsvärk överallt. Jag har varit till olika läkare fast det verkar som om de måste ha ett rikligt underlag för att kunna skicka en remiss till reumatologen. Jo, jag bor i Stockholmsområdet.

 

Inlägg postat:

2013-05-26 kl. 7:13

Postat av: Catta

Hej! Tänker precis som du. Varje gång jag känner mig bättre så tror jag att jag ska bli frisk. Hoppet finns fortfarande kvar i en. Fibromyalgi är ett fel i centrala nervsystemet. Det sänder ut förstärkta signaler och för mycket hela tiden. Har dem tagit prover som ex. struma, B-12 vitamin, diabetes, reumatiska sjukdomar? Ta kontakt med Sollentuna speciallistklinik, Rolf Nordemar på Sollentuna sjukhus. Jag gick tidigare till en läkare som tog mig på allvar och han tog det ena provet efter det andra för att utesluta andra sjukdomar. I samma veva går jag hos en chiropraktor på Sollentuna sjukhus som sa att det fanns en läkare där som höll på med fibromyalgi. Så jag gick dit och frågade om jag fick komma dit utan remiss och det fick man. Där fick jag konstaterat att jag hade fibromyalgi. Det tog nästan 1,5 år så det gick väldigt fort. Annars brukar man få vänta 5-10 år för att få en diagnos. Dem har också skickat mig till en reumatalog men det fick jag avslag på att jag inte fick komma dit. Jag har testat mig och jag har två reumatiska som inte har slagit ut ännu och kanske inte gör det heller. Nu väntar jag också på att få komma till en neurolog men jag har redan fått min diagnos som jag misstänkte från början. Jag gick även en kurs i fibromyalgi som dem hade på Sollentuna sjukhus. Vi var ca. 15 personer med samma diagnos och den ska du gå om du får det. Man får lära sig att leva med fibromyalgi. Det var skönt att träffa personer med samma diagnos och någon som förstår en. Du kan väl berätta sen hur det går. Lycka till!

 

Inlägg postat:

2013-09-08 kl. 19:30

Postat av: Maria74

Hej. En vanlig husläkare ställer diagnosen fibromyalgi. Lycka till.

 

Logga in för att kommentera det här inlägget.Inte medlem? Registrera dig här.