Svenska nyheter och artiklar 2008

Daglig plåga för många
Värker. Molar. Pinar. Bränner. För var femte svensk är smärta en daglig plåga, som pågår år efter år. Än finns ingen enskild metod som hjälper, mest effektiv är en kombination av behandlingar. Men ny forskning om ett kroppseget "chilipeppar", kan bli ett alternativ i jakten på lindrande läkemedel.
Läs mer.
2008-12-15
» Läs mer
Regeringen avvisar tvång om rehabgaranti
Nästa år ökar trycket på landstingen att ta fram ­rehabiliteringsprogram för sjukskrivna som exempelvis lider av psykisk ohälsa, stress eller smärtor i rygg, axlar och nacke. Regeringen har skrivit avtal med Sveriges kommuner och landsting om att satsa 1,6 miljarder ­under två år. Men oppositionen vill i stället lägga mer ­ansvar på arbetsgivarna.
Läs mer.
2008-12-15
» Läs mer
Ulrika har fibromyalgi och whiplash
Ulrika Sjöblom, 26 år, är högpresterande och vill vara bäst på det hon gör. Men hennes liv skiljer sig ganska så rejält från samhällets bild av en tjej i tjugoårsåldern. Istället för att studera, arbeta, resa eller bilda familj får Ulrika lägga sin kraft på att klara av vardagen och undvika den värsta värken.
Läs mer.
2008-12-15
» Läs mer
Fibromyalgi inte längre en "kärringkrämpa"
Fibromyalgi är en sjukdom som länge betraktats som en kvinnokrämpa. Men nu ljusnar det. Forskning pågår, medicinerna blir bättre och patienterna tas på allvar.
Läs mer.
2008-11-10
» Läs mer
Berit 58: Jag var sjukskriven i tio år.
Berit Larsson, 58, har levt med fibromyalgi i hela sitt liv. Utan att veta om det. För sju år sedan fick hon äntligen en fungerande medicin. - Det är så sorgligt med alla unga som inte får hjälp.
Läs mer.
2008-11-07
» Läs mer
Avslag för Cymbalta i Europa
Fibromyalgipatienter är förtvivlade efter det europeiska läkemedelsverkets avslag gällande det första läkemedlet mot fibromyalgi i Europa.
Den 24 oktober kom den europeiska kommittén CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) med en negativ rekomme...
2008-10-29
» Läs mer
Svenska forskare söker medicinska alternativ
För tre år sedan fick Karolinska institutet en mycket generös donation till forskning i så kallat komplementär medicin. Professor Martin Ingvar leder verksamheten. Så många kliniska studier av healers förmågor och hompeopatins magiska kraft lär det inte bli. Desto fler om sambanden mellan hjärna och kropp.
Läs mer.
2008-10-22
» Läs mer
Grönt te i pillerform hjälper mot stress och oro
Grönt te skyddar mot cancer, hjärtinfarkt och diabetes. En svensk studie visar att te-piller också kan hjälpa mot stress och oro. -Jag blev lugn och fokuserad. Dessutom gick jag ned i vikt, säger bibliotekarien Maria Björckas, 48 år.
Läs mer.
2008-10-13
» Läs mer
Kraniosakral terapi hjälper dig slappna av
Genom företaget Inkaros erbjuder Susanne Andersson i Syntorp kraniosakral terapi. Behandlingen går ut på att känna in den kraniosakrala puls vi alla har i våra kroppar.
Läs mer.
2008-10-07
» Läs mer
Tvingas leva på socialbidrag
Maria Jönsson i Torsby lider av svår fibromyalgi. Men i januari i år drog Försäkringskassan in hennes sjukpenning. Nu är hon en av många som tvingas leva på socialbidrag.
Läs mer.
2008-09-25
» Läs mer
Hon tränar bort värken
I nästan 20 år levde hon med ständig värk. Nu är hon 44 år och har hittat ett sätt att kringgå "domen", den eviga värken. - Jag måste träna för att må bra, fastslår Rutebon Mea Engström som hårdtränar fem, sex gånger i veckan för att slippa den värk som annars anses gå hand i hand med diagnosen fibromyalgi.
Läs mer.
2008-09-18
» Läs mer
Självhjälp - så kan du bli fri från IBS
Överläkaren Pelle Lindfors bästa råd för att bli fri från IBS.
Läs mer.
2008-09-12
» Läs mer
De lever med ständig smärta
De kan aldrig bli smärtfria, bara bättre eller sämre. Så ser vardagen ut för alla de människor som har fibromyalgi. För bara några år sedan kallades patienterna gnällkärringar. Symptomen var diffusa och läkarna hade svårt att ställa diagnos.
Läs mer.
2008-09-08
» Läs mer
Fibromyalgi internationellt accepterat begrepp
Artikel av Ralph Nisell, docent, över­lä­ka­re, reumatologiska kliniken, Ka­ro­linska Universitetssjukhuset Solna, Stockholm och Eva Kosek, docent, överläkare, institutionen för kli­nisk neuro­ve­tenskap, Karolinska institutet, Stockholm; Stockholm Spine Center, Löwenströmska sjukhuset, Upplands Väsby.
Läs mer.
2008-08-19
» Läs mer
Nu blir det dyrare att vara sjuk
Helene Almgren har varit sjukskriven sedan 2004. Nu har hon ett och ett halvt år på sig för att blir frisk. Sedan kan det vara slut på sjukersättningen.
Läs mer.
2008-07-23
» Läs mer
Fibromyalgi – sjukdomen som inte syns
Sjukdom nr: M79.0 - Fibromyalgi – ett konstigt namn på en lika konstig sjukdom. I Sverige har drygt 200 000 människor fibromyalgi, unga som gamla.
Läs mer.
2008-07-01
» Läs mer
FDA godkänner Cymbalta för behandling av fibromyalgi
Det amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt Eli Lillys depressionsmedel Cymbalta som behandling mot fibromyalgi, vilket är en sjukdom som ger muskelsmärtor och trötthet.

2008-06-16
» Läs mer
Hon njuter av en smärtfri stund i bassängen
Sjukdomen - Lyssna på din kropp och sätt stopp innan det går för långt! Anna-Lena Teittinen vet vad hon talar om. Det tog lång tid innan hon själv stannade upp. Hon är säker på att det bidrog till att den smärtsamma sjukdomen fibromyalgi blev en del av hennes vardag.
Läs mer.
2008-05-12
» Läs mer