Internationella nyheter och artiklar 2009

Att acceptera fibromyalgin och ta sig förbi den
Patienter delar med sig av sina strategier för att hantera sjukdomen.
2009-12-21
» Läs mer
Fler bevis för fibrodimma
Amerikansk studie.
2009-12-21
» Läs mer
Epidemiologi, kostnader och den ekonomiska belastningen av fibromyalgi

2009-12-21
» Läs mer
Fibromyalgi och sex
Om du lider av fibromyalgi har du kanske också problem med ditt sexliv, eller dina förhållanden. Du kan uppleva att du har en minskad sexlust eller att du har problem med att ha sex. Det är också möjligt att det inte alls är något fel på din lust, utan att det i stället är muskelvärken och stelheten som kommer med fibromyalgin som gör att du inte kan njuta av sex på samma sätt som förut.
2009-12-07
» Läs mer
Effekten av pregabalin på sömnstörningssymptom bland individer med fibromyalgisyndrom
Sammanfattning av två utförda studier.
2009-12-03
» Läs mer
Solarium kan ge möjlig smärtlindring för fibromyalgipatienter
Enligt en preliminär studie vid Wake Forest University Baptist Medical Center kan ultraviolett ljus lindra smärtan hos dem som lider av fibromyalgisyndrom.
2009-12-03
» Läs mer
Underkläder av ylle som fibromyalgibehandling?
Är varma underkläder terapeutiska?
2009-11-30
» Läs mer
Ny utveckling inom diagnostiseringen av fibromyalgi
Dags att ta farväl av ”tender points”?
2009-11-27
» Läs mer
Även lätt träning kan minska smärtan
Du vill träna, men du är rädd för att den träning som din läkare föreskriver kan komma att starta ett fibromyalgiskov. Å andra sidan vill du se till att upprätthålla din styrka så att du klarar av att fortsätta med dina dagliga aktiviteter och åtaganden. Dessutom är träning inte bara bra för ditt hjärta och andra muskler, utan också för din självkänsla och allmänna välmående.
2009-11-27
» Läs mer
Depression, ångest och hälsorelaterad livskvalitet hos patienter med kronisk fibromyalgi och neuropatisk smärta
Långvarig smärta är ofta förknippad med problem som ångest och depression, vilka resulterar i en låg livskvalitet sett ut ett hälsomässigt perspektiv. De underliggande mekanismerna för detta samband är inte uppenbara, men man har föreslagit att det kan röra sig om en störning i smärtkontrollen från hjärnstammen.
2009-11-26
» Läs mer
Medicin mot Alzheimer övervägs som behandling vid fibromyalgi
Vissa forskare tror att läkemedlet Namenda* (memantin), en medicin för behandling av Alzheimers sjukdom, kan hjälpa till att reducera den förtvining av grå hjärnsubstans som sammankopplas med fibromyalgi. Tidskriften Medical Hypotheses publicerade en avhandling som undersökte den möjliga kombinationen av Lyrica tillsammans med Namenda som behandling för fibromyalgi.
2009-11-10
» Läs mer
Fibromyalgismärta och dess förändring genom suggestioner under hypnos och icke-hypnos - en fMRI-analys
Studie om hur suggestioner under hypnostillstånd påverkar fibromyalgismärta.
2009-11-10
» Läs mer
KBT och BT kan ha viss effekt på kronisk smärta
Enligt Cochrane Systematic Review har kognitiv beteendeterapi (KBT) och beteendeterapi (BT) uppvisat viss effekt vad gäller lindring av den funktionsnedsättning som är associerad med långvarig smärta. Forskarna utvärderade användningen av KBT och BT och dessas effekt på kronisk smärta, humör och funktionsnedsättning.
2009-11-04
» Läs mer
Studie från Forest Laboratories och Cypress Bioscience visar förbättrad smärta och fysisk funktion hos FM-patienter behandlade med Savella
Forest Laboratories och Cypress Bioscience har tillkännagett att 100 mg Savella dagligen (2 doser dagligen à 50 mg) uppvisade statistiskt signifikanta, och kliniskt meningsfulla, löpande förbättringar av smärta, PGA (Patient Global Assessment) och fysisk funktion i en storskalig, klinisk, fas 3-studie som presenterades den 20 oktober på American College of Rheumatology . 100 mg/dag är den rekommenderade dosen av Savella, som är en serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare som det amerikanska läkemedelsverket, FDA, tidigare i år godkände som behandling för fibromyalgi.
2009-11-04
» Läs mer
Barn med fibromyalgi fungerar bättre när de är aktiva
En studie som presenterades vid American Pain Societys 28:e årliga vetenskapsmöte föreslår att barn med syndromet primär ungdomsfibromyalgi (JPFS) har en bättre allmän funktion (inom parametrarna för sin sjukdom) om de har en hög aktivitetsnivå jämfört med den minst aktiva gruppen.
2009-11-04
» Läs mer
Träning, fibromyalgi och fibrodimma – en pilotstudie
Denna pilotstudie utformades för att testa effektiviteten av ett fysiskt aktivitetsprogram i syfte att förbättra psykologiska variabler och symptom på fibromyalgisyndrom (FM) samt att tillhandahålla preliminära belägg med avseende på effekterna på upplevda kognitiva symptom och objektivt uppmätt kognitiv prestation hos FM-patienter.
2009-11-04
» Läs mer
Kvinnors berättelser om erfarenheter av funktion och arbetsförmåga vid fibromyalgi
Fibromyalgi är ett betydande hälsoproblem för kvinnor i arbetsför ålder. Man vet emellertid inte mycket om fibromyalgins långsiktiga effekter på det dagliga livet eller på arbetsförmågan.
2009-10-26
» Läs mer
Att behandla nervsmärta i hemmet
Egenvård vid nervsmärta Att leva med nervsmärta kan vara ett långtidsantagande. Viss neuropatisk smärta blir bättre med behandling eller av sig själv, men det kan också ta månader eller år. Annan nervsmärta förblir densamma år ut och år in eller blir långsamt sämre. Viss nervsmärta kan inte försvinna. Din läkare kan hjälpa dig att identifiera och behandla din neuropatiska smärta med bästa möjliga terapier, men det finns även flera saker du kan göra själv för att ta hand om dig själv och din smärta.
2009-10-26
» Läs mer
Morgonstelhet och fibromyalgi
Vaknar du på morgonen och känner det som att du inte kan ta dig ur sängen? Har du ont i lederna och är stel i musklerna? Om du kan svara ja på dessa två frågor kanske du lider av ett mycket vanligt fibromyalgisymptom – morgonstelhet.
2009-10-26
» Läs mer
Husdjur bra för hälsan och vid depression
Kan dina depressionsproblem bli bättre av att du umgås med ditt husdjur? Trafiken var odräglig, arbetsdagen hade varit lång och chefen oresonlig, men bara några minuter senare, när din hund viftar på svansen och hälsar dig välkommen, försvinner dina depressionssymptom.
2009-10-21
» Läs mer
Fibromyalgi och sjukgymnastik
Enligt det amerikanska sjukgymnastförbundet lär sjukgymnaster ut självbehandlingstekniker till personer som lider alla möjliga olika slags sjukdomar, även fibromyalgi. Sjukgymnaster kan visa fibromyalgidrabbade hur de i sitt dagliga liv kan lindra sina smärt- och stelhetssymptom. De lär dem hur de kan bygga upp sin styrka och förbättra rörlighet. De visar olika sätt att lindra djup muskelsmärta och de kan hjälpa personer med fibromyalgi att lära sig att ta förnuftiga beslut rörande dagliga aktiviteter, vilket kan hjälpa till att förebygga smärtsamma fibromyalgiskov.
2009-10-12
» Läs mer
Mag-/tarmsymptom vanliga vid fibromyalgi
En stor majoritet av dem som lider av fibromyalgi lider också av funktionell mag-/tarmstörning (FGID), vilket kan ha samband med psykologisk stress, detta enligt forskning publicerad i aprilnumret av tidsskriften Clinical Gastroenterology and Hepatology.
2009-10-07
» Läs mer
Ischemi – en orsak till fibromyalgismärta?
Visste du att viss fibromyalgismärta kan vara orsakad av lågt blodflöde till musklerna? Det medicinska namnet för detta är ”ischemi”.
2009-10-07
» Läs mer
Fibromyalgi knutet till hypermobilitet?
Nu när du lider av fibromyalgi känns det säkert som att dina muskler och bindväv är väldigt spända. Men förut, innan du fick fibromyalgi – hur smidig var du då? Kanske till och med helt lealös? Om ja, kan du ha haft något som kallas hypermobilitetssyndrom och vissa läkare spekulerar i att detta syndrom kan leda till fibromyalgi.
2009-10-05
» Läs mer
Ny nervblockerare kan komma att förändra smärthanteringen
Forskare vid Children's Hospital Boston säger att de har skapat ett långverkande system för tillförsel av smärtstillande och att detta har möjlighet att revolutionera området för smärtbehandling.
2009-10-05
» Läs mer
Fibromyalgi och hanteringen av tid
Tid verkar vara hårdvaluta i dagsläget. Det finns knappt tillräckligt med tid för att få gjort ens hälften av det som man behöver uträtta varje dag. Sen har vi sysslorna hemma som behöver göras, under tiden som man ska hinna spendera kvalitetstid med familjen.
2009-09-15
» Läs mer
Läkarvetenskapen knappar in på smärtan
Alla vet vad smärta är - allt ifrån barnafödsel till en stukad tå, en infekterad tand, en brännskada eller ett fall – och man har god kunskap om den fysiska mekanismen. Men kronisk smärta såsom migrän, reumatiska sjukdomar, cancer, neuropati, fantomsmärtor, ryggmärgsproblem m.m., som ca 20 % av befolkningen lider av, anses vara en fullfjädrad ”sjukdom” förutom när det handlar om vad som orsakar den.
2009-09-15
» Läs mer
Studier bekräftar effektiviteten av kalcium och magnesium vid sömnlöshet
Enligt National Sleep Foundation (NSF) lider nästan var sjätte amerikan av sömn- och sömnlöshetsproblem åtminstone några nätter per vecka. Sömnlöshet definieras som ”en oförmåga att somna eller att förbli sovande tillräckligt länge för att känna sig utvilad, speciellt när problemet fortsätter över tid”. I ett försök att bekämpa detta använder så många som 25 % av den amerikanska befolkningen läkemedel för att kunna sova.
2009-09-15
» Läs mer
Studie visar att kinesisk akupunktur påverkar hjärnans förmåga att reglera smärta
Inom österländsk medicin har man under årtusenden använt akupunktur för att behandla smärta - antagligen för att den aktiverar kroppens naturliga smärtstillare - men hur akupunkturen fungerar på cellnivå är ännu till stor del okänt.
2009-09-15
» Läs mer
Spansk tvåbarnsmamma med fibromyalgi hungerstrejkar
Eva María lider av fibromyalgi och djup depression. Hon har ont i hela kroppen. En smärta som är så intensiv att hennes små pojkar inte ens kan krama henne.
2009-08-26
» Läs mer
När läkare avfärdar fibromyalgisymptom
Forskning visar att fibromyalgi inte är inbillad.
2009-08-25
» Läs mer
Att hjälpa en närstående att hantera kronisk smärta
Känner du någon som lider av ett kroniskt smärttillstånd och är osäker på vad du kan göra för att hjälpa? Är du trött på att det enda du kan komma på att säga när de har ont är ”stackars dig”?
2009-08-24
» Läs mer
En 3-stegsformel för att vända långvarig smärta till en vinst
När det gäller långvarig smärta försöker de flesta människor antingen ignorera den eller använda ren viljestyrka för att köra över den. Antingen de använder sig av smärtlindrande medicin eller alternativa metoder så är deras mål detsamma – att bli av med besvären och kunna fortsätta göra det de vill göra. Känner du någon sån?
2009-08-24
» Läs mer
Väder och fibromyalgi
Fibromyalgi kan vara en väldigt svår sjukdom att hantera. Den orsakar inte bara otrolig trötthet och muskelvärk, utan förknippas också med ett dussintal andra symptom, inklusive depression, yrsel och illamående.
2009-08-24
» Läs mer
De dagliga utmaningarna med att leva med fibromyalgi
Om du lever med fibromyalgi så vet du att varje dag kan innebära nya utmaningar. Andrea Cooper, en 52-årig kvinna från Phoenix, har haft sjukdomen i över 20 år.
2009-08-17
» Läs mer
Ingen kraft i ditt slag?
Varför känns dina muskler svaga även om de verkar helt normala vid en undersökning? Kan det helt enkelt vara så att du inte får tillräckligt med kvalitetssömn för att vitalisera din kropp varje natt? Eller är det något annat som pågår i musklerna och cellerna hos personer med fibromyalgi som gör att du ständigt befinner dig i ett tillstånd av utmattning?
2009-08-17
» Läs mer
Den unika smärtan hos syndromet fibromyalgi
Upplevelsen av smärta verkar vara ett komplext fenomen hos människor. Orsaken till smärta kan vara fysisk, psykologisk eller en kombination av båda. Hur man definierar smärtans intensitet varierar lika mycket som det finns olika typer av smärta. Även om ursprunget till smärtan kan vara densamma från person till person så är själva upplevelsen av smärta en subjektiv och känslomässig reaktion på förnimmelsen och uppfattningen av smärtan i sig. Detta är varför det är så svårt för vårdpersonal att objektivt definiera syndromet fibromyalgi.
2009-08-17
» Läs mer
Billigt läkemedel verkar lindra fibromyalgismärta enligt pilotstudie vid Stanford
För Tara Campbell började hennes fibromyalgi långsamt med återkommande halsont, feber och trötthet. När hon hade fått sin diagnos var hon så nedbruten av influensaliknande symptom och utmattning att hon oftast inte lyckades ta sig upp ur soffan på hela dagen.
2009-08-17
» Läs mer
Fibromyalgipatienter uppvisar minskad volym av grå hjärnsubstans
Tidigare studier har visat att fibromyalgi förknippas med en minskad volym av grå hjärnsubstans i vissa delar av hjärnan, men den exakta orsaken till detta är inte känd. Genom att använda sofistikerade hjärnröntgentekniker har forskare från Louisiana State University (som skriver i The Journal of Pain) funnit att förändrade nivåer av signalsubstansen dopamin kan vara orsaken till minskningen av grå hjärnsubstans.
2009-06-29
» Läs mer
Sjuka och trötta finner sällskap
I mitten av 1980-talet identifierades kroniskt trötthetssyndrom först som en grupp av symptom hos en grupp av patienter på några få ställen i USA. Läkaren Charles Lapp, som på den tiden arbetade som husläkare i Raleigh, identifierade ett sådant sjukdomsutbrott bland medlemmarna i N.C. symfoniorkester. Sju förblev sjuka i kroniskt trötthetssyndrom.
2009-06-29
» Läs mer
Oförklarad nervsmärta – mysteriet med neuropatisk smärta
Om du lider av nervsmärta så vet du att den kan anta många former– brännande, stickande, elektrisk och som nålar är några av de sätt som människor beskriver smärtan på.
2009-06-25
» Läs mer
Kirurgens patent tar bort subjektiviteten vid bedömningar av kronisk smärta
Den ortopediske kirurgen Robert England har fått amerikanskt patent på en process som han har utvecklat för att objektivt kunna fastställa förekomsten av långvarig smärta.
2009-06-25
» Läs mer
Sömn och långvarig smärta
Sömnen är mycket viktig och för dem som lider av långvarig smärta är den ännu viktigare.
2009-06-25
» Läs mer
Kvinnor och fibromyalgi
Fibromyalgi är en av de vanligaste sjukdomarna av dem som påverkar muskler, senor och leder hos kvinnor.
2009-06-23
» Läs mer
Nytt hopp för dem som lider av fibromyalgi
Fibromyalgi är en störning i nervsystemet som ofta feldiagnostiseras, missförstås och avfärdas som ett mentalt problem. Men saker och ting håller på att förändras, och människor som lider av sjukdomen börjar nu äntligen få den hjälp och respekt de behöver.
2009-06-23
» Läs mer
Att utöver fibromyalgi & kroniskt trötthetssyndrom även hantera en skada
Det verkar nästan orättvist att dem av oss som lider av fibromyalgi (FM) och kroniskt trötthetssyndrom (CFS eller ME/CFS) fortfarande kan bli skadade. Det är som att livet lägger sten på bördan … eller, mer korrekt kanske, börda på stenen.
2009-06-22
» Läs mer
Fibromyalgi och alternativa behandlingar
Med allt från akupunktur till kiropraktik, från massage till meditation så är efterfrågan på alternativa behandlingar stor. Det gäller särskilt för dem som lider av smärtrelaterade tillstånd som t.ex. fibromyalgi.
2009-06-22
» Läs mer
Hur långvarig smärta kan leda till depression
Det är svårt, om inte omöjligt, att behålla en positiv inställning när man lider av långvarig smärta, eftersom denna kan bli ett överväldigande hinder för att bibehålla en stabil, mental hälsa.
2009-06-18
» Läs mer
Hepatit C och fibromyalgi – en möjlig koppling
Läs om den möjliga kopplingen mellan hepatit C och fibromyalgi och se varför en hepatit C-infektion möjligen kan vara en trigger för att utlösa fibromyalgisyndrom. Om du misstänker att du lider av båda sjukdomarna innebär medvetenhet om denna koppling att du kan uppsöka en expert för utvärdering och vård, något som kan hjälpa dig att få lindring av dina smärt- och trötthetssymptom.
2009-06-16
» Läs mer
Barn och ungdomar med "ungdomsfibromyalgi" kan uppleva ångestsjukdomar
Fibromyalgi är en autoimmun sjukdom som vanligtvis drabbar vuxna. Det finns emellertid ett fibromyalgisyndrom som drabbar barn, s k “ungdomsfibromyalgi”.
2009-06-16
» Läs mer
Vanliga myter och missuppfattningar om fibromyalgi
Eftersom det är ett tillstånd som ofta missförstås, finns det en mängd vanliga myter och missuppfattningar om fibromyalgi. Dessa missuppfattningar kan utgöra ett hinder för att förstå sjukdomen och kan göra att man känner sig förvirrad och utestängd. Men vilka är då de vanligaste myterna om fibromyalgi och vad är sanningen bakom fibromyalgi och fibromyalgisymptom?
2009-06-16
» Läs mer
Smärtsam beröring: Fibromyalgi & taktil allodyni
Detta är ett av de fibromyalgisymptom som helt enkelt är obegripligt - smärta, ibland svår, av lätt beröring. Det är nästan som att ständigt gå omkring och vara bränd av solen.
2009-06-16
» Läs mer
7 typer av smärta som du inte bör ignorera
Experter beskriver vilka typer av smärta som kräver omedelbar medicinsk tillsyn.
2009-05-28
» Läs mer
Studie visar att musik kan ta bort smärtan
Musik kan kanske vara konstvärldens smärtstillande medel. En nyligen gjord studie vid Glasgow Caledonian University fann att personer som lyssnade till sin favoritmusik kände mindre smärta och kunde stå ut med smärta under längre tid.
2009-05-27
» Läs mer
Fibromyalgi och myofasciellt smärtsyndrom är inte samma sak
Den myofasciella vävnaden är en bindväv som omger muskelskidor, ligament, ledkapslar, nervskidor och andra vävnader. Den är som ett tält som täcker över och skyddar övriga delar i kroppen.
2009-05-27
» Läs mer
11 tips till dig som lever med långvarig smärta
WebMD tipsar om olika saker man kan göra för att lindra sin långvariga smärta.
2009-05-26
» Läs mer
Fibromyalgilindring
Janis Nimori har fibromyalgi, men genom en ny medicin har hennes smärta blivit hanterbar så att hon klarar av att hålla på med sin hobby - sportdykning.
2009-05-25
» Läs mer
Fibromyalgi & depression/ångest
Det nära sambandet mellan fibromyalgi och depression/ångest är ett känsligt ämne för många. Vi möter ofta skepticism angående hur ”verklig” sjukdomen är och människor med fibromyalgi (FM) får ofta höra just att de är ”deprimerade”.
2009-05-18
» Läs mer
Varför fibromyalgi är så svår att diagnostisera
Undersökningar från National Fibromyalgia Association visar att det i genomsnitt tar 3-5 år att få sjukdomen diagnostiserad.
2009-05-15
» Läs mer
Varför fibromyalgi har ett trovärdighetsproblem
Utöver att varje dag behöva kämpa mot sin smärta så tvingas fibromyalgipatienter ibland att ta en annan strid - den att övertyga läkare, vänner, arbetskollegor och andra om att deras sjukdom är verklig och att deras smärta inte bara finns i deras huvuden.
2009-05-14
» Läs mer
Fysiska symptom på långt framskriden fibromyalgi
Att varje dag leva med utmattning och konstant, svår smärta. Du behöver sova, men i stället vaknar du upp och känner dig tröttare än vad du var när du gick och lade dig.
2009-05-14
» Läs mer
Fibromyalgi & sexuell dysfunktion
När du är utmattad och det gör ont när någon rör vid dig är det i princip en självklarhet att det kommer att påverka ditt sexliv.
2009-05-13
» Läs mer
Fibromyalgi och träning - Ja, du kan!
Att träna kanske är något av det sista du känner för att göra när du har fibromyalgi, men det är faktiskt ett av de bästa sätten att minska smärtan.
2009-05-13
» Läs mer
Forskare vid universitet i Bari beskriver upptäckter om epidemiologin för huvudvärk och migrän
Nya data om huvudvärk och migrän presenteras i rapporten "Fibromyalgia comorbidity in primary headaches" ("Fibromyalgi som samsjukdom vid primär huvudvärk").
2009-05-12
» Läs mer
Nedsatt hornhinnekänslighet och tårproduktion vid fibromyalgi
Vid en nyligen avslutad studie har man funnit nedsatt hornhinnekänslighet hos fibromyalgipatienter.
2009-05-07
» Läs mer
Koppling mellan fibromyalgi och låga nivåer av aminosyror
Personer som har fibromyalgi (FM) kan lida av oförmågan att ta upp aminosyror. Man har funnit påtagligt låga nivåer av aminosyror i blodet hos patienter med fibromyalgi.
2009-05-07
» Läs mer
Nivåer av lipidperoxidering, kväveoxid och vitaminantioxidanter i plasma hos fibromyalgipatienter
Målet med denna studie var att undersöka vitaminantioxidanter i plasma, lipidperoxidering och kväveoxidnivåerna hos patienter med fibromyalgi och jämföra mot en kontrollgrupp.
2009-05-06
» Läs mer
Ny typ av magnetisk resonanstomografi hjälper fibromyalgipatienter
Lokala läkare i USA använder sig av en ny typ av magnetisk resonanstomografi vid behandling av fibromyalgi.
2009-05-05
» Läs mer
Otillräckliga nivåer av D-vitamin hos patienter med långvarig smärta sammankopplas med en hög användning av narkotiska läkemedel
Forskning från Mayo-kliniken uppvisar ett samband mellan otillräckliga nivåer av D-vitamin och den mängd narkotiska läkemedelspreparat som intas av patienter med långvarig smärta. Detta samband är en viktig upptäckt allteftersom forskare upptäcker nya sätt att behandla kronisk smärta.
2009-05-05
» Läs mer
Läkemedlet Lyrica som behandling mot fibromyalgi fick avslag
Den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté, CHMP, har avslagit läkemedelsföretaget Pfizers ansökan om att inom EU få lov att marknadsföra Lyrica (också känt som Pregablin) som behandling mot fibromyalgi.
2009-04-24
» Läs mer
Lidokaininjektioner uppvisar goda resultat hos fibromyalgipatienter
Ny forskning publicerad i tidskriften Clinical Rheumatology tyder på att lidokaininjektioner är effektiva vid hantering av fibromyalgi.
2009-04-24
» Läs mer
Impulskontrollstörningar kopplade till användningen av pramipexol vid behandling av fibromyalgi
Användningen av dopaminagonister som behandling vid fibromyalgi har visat sig ha oroande sidoeffekter.
2009-04-23
» Läs mer
Lindring av långvarig smärta - nya behandlingar
Nya framsteg vad gäller läkemedel och teknik innebär att det nu finns bättre lösningar för lindring av långvarig smärta.
2009-04-23
» Läs mer
Fibromyalgismärta kopplad till störning i centrala nervsystemet
Enligt forskning publicerad i The Journal of Pain är utbredd kroppssmärta hos fibromyalgipatienter kopplad till specifika avvikelser vad gäller metaboliter i hjärnan.
2009-04-17
» Läs mer
Ökad förekomst av hysterektomi och för tidigt klimakterium hos fibromyalgipatienter: En jämförande studie
Målet var att fastställa förhållandet mellan fibromyalgisymptom och för tidigt klimakterium och hysterektomi. I studien ingick 115 patienter med fibromyalgi (medelålder 54,6 ±7,6 år), och som hade kommit ur klimakteriet samt 67 RA-patienter (medelålder 55,5 ±9 år).
2009-04-01
» Läs mer
Obalans ligger bakom centralt störd smärtmodulering
Fibromyalgi (FM) är känt som centralt störd smärtmodulering (CSS). Det inträffar när centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg) blir hyperkänsligt för stimulering.
2009-04-01
» Läs mer
Multikomponentsbehandling lindrar fibromyalgi kortsiktigt
Enligt en ny studie, publicerad i tidskriften Arthritis Care and Research, har en kombination av fibromyalgibehandlingar visat sig ha en god kortsiktig effekt.
2009-03-27
» Läs mer
Fibromyalgi: Att förstå en gåtfull sjukdom
Fibromyalgi karaktäriseras av utmattning och utbredd smärta och ansågs under många år vara ett rent psykiskt tillstånd. Nu förstår läkarna att fibromyalgi har att göra med det centrala nervsystemet. Hjärnan kontrollerar det centrala nervsystemet, men detta innebär inte att alla symptom bara finns ”i huvudet”.
2009-03-27
» Läs mer
Koppling mellan fibromyalgi och sexuell otillfredsställelse hos kvinnor
Granskade studier visar att fibromyalgi är kopplat till sexuell otillfredsställelse hos kvinnor.
2009-03-27
» Läs mer
Förändrad fördelning av CoQ10 vid fibromyalgi
En ny studie publicerad i tidsskriften Clinical Biochemistry visar på en oregelbunden fördelning av den viktiga antioxidanten Koenzym Q10 (CoQ10) i blodet hos fibromyalgipatienter. Det var högt i vissa områden och lågt i andra.
2009-03-27
» Läs mer
Amitriptylin bara måttligt verksamt vid fibromyalgi
En ny granskning av utförda forskningsstudier har visat att amitriptylin som behandling mot fibromyalgi endast är effektivt på kort sikt och i låga doser.
2009-03-18
» Läs mer
Antidepressiva läkemedel hjälper vid behandling av fibromyalgi
Vissa antidepressiva läkemedel kan vara effektiva vid behandling av fibromyalgi. Nya forskningsstudier visar dock att det inte är klart om det är ett bra val på lång sikt eller inte.
2009-03-18
» Läs mer
Tramadol till patienter med fibromyalgi
De som har fått Tramadol som behandling för sin fibromyalgi har uppgett att det har gett dem deras liv tillbaka.
2009-03-11
» Läs mer
Dubbel effekt
Bill och Susan från Grimes har båda sett stora fysiska framsteg sedan de började träna tillsammans på Wellness Center vid Mercy medicinska center.
2009-03-09
» Läs mer
Sjukdomars könsspecifika fosterursprung: En risk för fibromyalgi?
Kvinnor löper 4-8 gånger större risk att drabbas av fibromyalgisyndrom (FM). Man antar att det vid FM föreligger brist på kortisol, möjligtvis på grund av en störning i binjurebarken.
2009-03-09
» Läs mer
Röntgen från två håll visar att akupunktur tydligt stimulerar aktiviteten i hjärnans responsområden för smärta
Även om man länge har använt akupunktur för att lindra smärta så är vetenskapens förståelse av hur akupunktur kan uppnå en smärtstillande effekt fortfarande ofullständig. Tidigare forskning har kopplat samman akupunkturens effekter med hjärnans nätverk av neuroner samt dess opioidsystem (system för smärtrespons).
2009-03-09
» Läs mer
Avvikelser i smärtbearbetning vid fibromyalgi – Användandet av magnetisk resonansspektroskopi (MRS) som ett fönster till hjärnan
Fibromyalgi (FM) är en sjukdom som känns i muskler och skelett och vars patogenes man bara delvis har förstått. Trots att majoriteten av FM-patienter klagar över smärta i muskler och leder har man hittat få specifika vävnadsabnormiteter.
2009-02-24
» Läs mer
Skydda dig med en god natts sömn
Ständig värk och orolig sömn kan utsätta kroppen för en otrolig stress och potentiellt dra ner en persons immunsystem. Om man betänker det faktum att människor med fibromyalgi slåss med sömnstörningar, smärta och flera andra stressfyllda symptom kanske du undrar vilken påverkan detta har på immunsystemet. Just detta är frågan som medicine doktor Ines Kaufmann och hennes kollegor i München i Tyskland ställde sig. *1
2009-02-18
» Läs mer
FDA har godkänt Savella mot fibromyalgi
Tillverkarna Forest Labs och Cypress Bioscience tillkännager att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har godkänt läkemedlet Savella (milnacipran-hydroklorid) som behandling mot fibromyalgi, ett kroniskt tillstånd som karaktäriseras av begränsad rörlighet och utbredd smärta.
2009-01-19
» Läs mer
Milnacipran effektivt vid behandling av fibromyalgismärta och andra symptom
En ny studie stödjer tidigare observationer att milnacipran är effektivt vid behandling av fibromyalgismärta och andra symptom. Doserna som undersöktes var på 100 respektive 200 mg per dag.
2009-01-08
» Läs mer
Fibromyalgi har att göra med nedsatt balans och fall
En studie har genomförts vars syfte var att genom kliniska tester fastställa om fibromyalgipatienter skiljer sig från friska kontrollobjekt vad gäller balansförmåga och förekomst av fall.
2009-01-07
» Läs mer
Att samarbeta med din läkare vid behandling av fibromyalgi
I de flesta fall kan vilken läkare som helst identifiera och behandla vanlig fibromyalgi. Du behöver inte uppsöka en fibromyalgispecialist. Under de senaste årtiondena har många läkare accepterat FM som en beprövad diagnos, även om det fortfarande finns dem där ute som tvivlar.
2009-01-01
» Läs mer