Svenska nyheter och artiklar 2009

Är det smärtsamt, lilla vän?
Långvarig smärta är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar i Sverige. Ett syndrom utan förklaring och bot. Unga kvinnor är den grupp där problemet ökar mest. Extra problematisk eftersom den saknar arbetslivserfarenhet. Extra förbisedd på grund av deras ålder.
Läs mer.
2010-01-04
» Läs mer
"Det är jobbigt att inte bli trodd"
För två år sedan var Karolina med om en arbetsplatsolycka. Det var början på en lång och smärtsam väg. Nu kämpar hon för att få struktur i vardagen och minimera värken i kroppen.
Läs mer.
2009-12-18
» Läs mer
Cissis smärta även Niklas huvudvärk
VÄRK OCH VÄRME. Smärta påverkar inte bara den som har ont utan även partnern. Cecilia Johansson var bara 17 år när hon fick diagnosen fibromyalgi. Hennes sambo Niklas Åkerlind har med åren lärt sig att komma med en kopp varmt te när värken är som värst men också att hålla hennes smärta lite ifrån sig.
Läs mer.
2009-12-07
» Läs mer
Konsulter hjälper sjuka mot Försäkringskassan
Skärpningen av sjukförsäkringen har skapat en ny marknadsnisch för kassaanställda som kan systemet. Två tidigare chefer på Försäkringskassan har bytt sida för att på konsultbasis hjälpa sjuka att få rätt mot gamla arbetsgivaren.
Läs mer.
2009-12-07
» Läs mer
FRIS vill ha kontor i Göteborg
Fler människor från Göteborg än från någon annan region i Sverige vänder sig till FRIS, Försäkringstagarnas Rätt i Samhället, och ber om hjälp. Därför planerar nu organisationen en egen avdelning i Göteborg.
Läs mer.
2009-12-07
» Läs mer
Tradolan mot fibromyalgi - svårt att bli av med
Tänk dig att ha ständig värk. Bara en lätt beröring eller en promenad kan göra ont, och du måste ta smärtstillande för att orka dagen. Så är det att leva med fibromyalgi. Men Catrine vet att det går att bli bättre - och nästan helt medicinfri.
Läs mer.
2009-11-26
» Läs mer
Bättre effekt med tidig behandling vid fibromyalgi
Personer med fibromyalgi har nedsatt aktivitet i de delar av hjärnan som hämmar smärtupplevelser. Behandling med läkemedel som har effekt på centrala nervsystemet kan fungera bra mot sjukdomen - och tycks bli effektivare om den sätts in tidigt i förloppet. Det visar en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet.
Läs mer.
2009-10-23
» Läs mer
Kvinno- och folksjukdomar obehandlade trots att behandling finns
Kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi, vilka främst drabbar kvinnor, antas debutera i samband med svåra infektioner. Svininfluensan kan innebära att fler människor blir sjuka i dessa vanliga folksjukdomar. Trots stora samhällskostnader nonchaleras möjligheten till behandling med en patenterad vaccinbehandling. Nu sätter en av landets experter fokus på kroniskt trötthetssyndrom, och dess behandling, i en artikel i Läkartidningen 36/09.
Läs mer.
2009-10-13
» Läs mer
Kronisk trötthet kan orsakas av virus
Så kallat kroniskt trötthetssyndrom verkar ofta vara kopplat till ett virus, enligt amerikanska forskare som skriver i tidskriften Science. Hos två tredjedelar av ett hundratal patienter med kroniskt trötthetssyndrom hittade de ett så kallat retrovirus som kallas XMRV. Hos en frisk kontrollgrupp hittade de bara viruset hos enstaka personer, 3,7 % av de undersökta.
Läs mer.
2009-10-09
» Läs mer
Regeringen höjer reseersättningen vid rehabilitering
I budgeten för 2010 har regeringen beslutat att höja ersättningen för vissa reskostnader. Förslaget gäller arbetsresor eller resor för arbetslivsinriktad rehabilitering. Ersättningen för resor har tidigare varit 11 kr per mil. Detta belopp höjs nu till 18,50 kronor per mil.
- Jag är glad över att genom den här höjningen för arbetsresor kunna underlätta fortsatt kontakt med arbetsplatsen. Det ...
2009-10-01
» Läs mer
Kulturupplevelser på recept ska göra skåningar friskare
Läkare i Skåne ska få skriva ut teaterbesök på recept. "Ett bra sätt att hjälpa", tycker en vårdcentralschef.
Läs mer.
2009-09-24
» Läs mer
Sjuka ska få stöd för återgång till arbete
Under 2010 når 50000 människor den bortre gränsen för sjukpenning. Nu redogör bland andra socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin för regeringens åtgärdspaket som ska underlätta för långtidssjukskrivna att återvända till arbetsmarknaden.
Läs mer.
2009-09-04
» Läs mer
Vattenlösliga fibrer hjälpte patienter med irriterad tarm
Vattenlösliga psylliumfrön minskade symptomen hos patienter med irritabel tarm, IBS. Kosttillskott med kli hjälpte däremot inte.
Läs mer.
2009-08-31
» Läs mer
KBT via internet gav bäst effekt vid svårare depression
Kognitiv beteendeterapi, KBT, som ges i realtid via dator av en terapeut hade god effekt på personer med depression.
Läs mer.
2009-08-27
» Läs mer
Patienter målar bort smärtan
Att måla sin smärta lindrar. Det menar smärtläkaren Björn Bragée, som står bakom en konstutställning med bilder gjorda av smärtpatienter.
Läs mer.
2009-08-20
» Läs mer
Svordomar kan lindra smärta
Brukar du dra till med en svordom när du gör dig illa? Nu är det bevisat att det faktiskt hjälper.
Läs mer.
2009-07-13
» Läs mer
Behandling på internet hjälper mot sömnlöshet
Nio veckors behandling med kognitiv beteendeterapi på internet hjälper mot sömnlöshet. Och effekten finns kvar även ett halvår efter ­behandlingen, enligt en ny studie.
Läs mer.
2009-07-06
» Läs mer
Linda stoppar migränanfallen – med spikmatta
Spikarna skär in som sylar i ryggen. Efter bara några sekunder har jag fått nog. Jag kollar i spegeln för att se om huden har blivit prickig, men det syns inte ett spår av spikmattan. – Ha, ha. Man vänjer sig snabbt. Jag tycker inte att det gör ont alls. Det är bara skönt, säger Linda Bergqvist som tar fram spikmattan för att förebygga migränanfall.
Läs mer.
2009-07-03
» Läs mer
Sjukersättningen granskas hårdare
I dag startar den nya myndighet som ska fingranska sjukpenningen och andra delar av socialförsäkringen. Generaldirektören Per Molander efterlyser redan en lagändring för att underlätta kontrollen.
Läs mer.
2009-07-01
» Läs mer
Nyheter från Försäkringskassan
Informationskampanj ska öka kunskapen om rehabiliteringskedjan.
Läs mer.
2009-06-19
» Läs mer
Smärtrehabilitering byggs ut i primärvården
Tack vare statliga miljoner ska nu multidisciplinärt omhändertagande av patienter med värk i axlar och rygg också spridas till primärvården.
Läs mer.
2009-06-16
» Läs mer
Kvinna vinner tvist mot Försäkringskassan
Kan du bära ved och vatten kan du även arbeta, säger försäkringskassan till en 53-årig Norrköpingskvinna och drar in hennes sjukpenning.
Läs mer.
2009-06-02
» Läs mer
Ny studie om CFS: Mjölksyrabakterier kan hjälpa mot kroniskt trötthetssyndrom
En ny svensk forskningsstudie indikerar att probiotiska mjölksyrabakterier kan ha en fördelaktig påverkan på människor som lider av sjukdomen CFS, kroniskt trötthetssyndrom. Några av de positiva resultaten är förbättrat korttidsminne och ökad koncentrationsförmåga. Studiens forskningsledare ser stora möjligheter inom området och uppmanar till vidare forskning.
Läs mer.
2009-05-27
» Läs mer
Jag började träna - då försvann smärtan
Axlarna och nacken låste sig. Jag kunde inte vrida på huvudet. Långa timmar framför datorn tog ut sin rätt. Företagsläkaren skrev ut nya, dyra, värktabletter och rekommenderade sjukgymnastik. Jag är långt ifrån ensam - om det nu skulle vara någon tröst. Smärta i muskler och leder är en svensk folksjukdom. Skrämmande många har ihållande besvär - 23 procent av befolkningen har haft långvariga ryggsmärtor och 19 procent har haft nacksmärtor under lång tid.
Läs mer.
2009-05-20
» Läs mer
Metadon framgångsrikt mot kronisk smärta
Metadon kan vara ett effektivt behandlingsalternativ för patienter med långvarig, svår smärta som inte har fått lindring av traditionella läkemedel. Det framgår av en pågående studie i Uppsala och Stockholm.
Läs mer.
2009-05-15
» Läs mer
Här är bästa boten mot din smärta
Smärta i muskler och leder är en folksjukdom och var femte svensk är drabbad. Metoderna för att lindra värk är många men det kan vara svårt att hitta rätt. Här är Expressens guide till metoderna som visat sig fungera.
Läs mer.
2009-05-15
» Läs mer
Kunskapen ökar om fibromyalgi
Många plågas av värk i leder och muskler, så kallad fibromyalgi, och idag är det den internationella fibromyalgidagen. Lillemor Jansson från Ludvika lider av sjukdomen, hon menar att kunskapen om fibromyalgi har ökat de senaste åren.
Läs mer.
2009-05-13
» Läs mer
Oklara grunder för bedömning av sjukdom
För att få sjukpenning eller sjukersättning krävs att man bedöms ha en nedsatt eller obefintlig arbetsförmåga. Men bedömningen görs för godtyckligt, enligt en studie vid Umeå universitet.
Läs mer.
2009-05-11
» Läs mer
Förtidspensionärerna är yngre än någonsin
Genomsnittsåldern för när svenskar förtidspensioneras är 46 år. Den har aldrig varit lägre. Carina Wellbrandt tvingades lämna yrkeslivet för fem år sedan. Då var hon bara 44 år. "Jag överklagade beslutet om förtidspensionering två gånger, men det hjälpte inte", säger hon.
Läs mer.
2009-05-05
» Läs mer
Lever med fibromyalgi
Gunnel Almqvist har levt med värk och trötthet i hela sitt liv. Det svider, värker och bränner dagligen i kroppen. Orken tar lätt slut. Att leva med fibromyalgi är inte bara en kamp mot sina förutsättningar, utan även mot samhället.
Läs mer.
2009-05-04
» Läs mer
Hitta rätt spikmatta för dig
Ont ska med ont fördrivas. Spikmattan har visat sig påverka kroppen på många vis. Aftonbladets reporter Agneta Elmegård har provat de tusentals piggarna.
Läs mer.
2009-04-29
» Läs mer
Behagliga hudsmekningar aktiverar särskilda nervtrådar
Särskilda nervtrådar gör att det känns skönt när vi blir smekta långsamt över huden. Det har forskare i Göteborg upptäckt.
Läs mer.
2009-04-29
» Läs mer
Säker träning för den som har migrän
Många patienter med migrän undviker att träna för att de är rädda för att den fysiska aktiviteten ska utlösa ett allvarligt migränanfall. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin tagit fram ett träningsprogram som kan förbättra konditionen hos patienter med migrän, och som inte verkar försämra den svåra huvudvärken.
Läs mer.
2009-04-17
» Läs mer
Miljonsatsning för att minska kvinnors sjukfrånvaro
För att minska sjukfrånvaron bland Sveriges kvinnor satsar regeringen nu 41 miljoner kronor till forskning och rehabilitering.
Av dessa kommer 25 miljoner kronor att gå till Försäkringskassan och avsätts till rehabiliteringsprojekt. Pengarna komme...
2009-04-08
» Läs mer
Sjukfrånvaron: Sjukskrivning i ingens tjänst.
Per Lytsy är stressläkare i Uppsala och författare till boken ”Någonting är sjukt” (Optimal Förlag). Riktigt vad det är som är sjukt vill Per Lytsy inte säga. Redan i förordet slår han fast att han ämnar formulera några nya frågeställningar, men läsaren får leta efter de enkla svaren någon annanstans.
Läs mer.
2009-04-01
» Läs mer
När ska läkarna uppdatera sina kunskaper?
När ska läkarna uppdatera sina kunskaper?Tusentals svenskar lider av extrem trötthet, värk, är frusna, deppiga, känner sig plufsiga, har svårt att gå ner i vikt och besväras av konstanta koncentrationsproblem - helt i onödan. Är du en av dem?
Läs mer.
2009-04-01
» Läs mer
Metoderna som hjälper dig mot långvarig smärta och värk
Tabellen visar det vetenskapliga stödet för olika behandlingar.
Läs mer.
2009-03-31
» Läs mer
Tro och vetande
Alternativmedicinen är på frammarsch. Allt fler människor söker sig som blivit en lukrativ bransch. Desto mer angeläget att granska hur metoderna används och fungerar. Och om där finns något som skolmedicinen kan dra lärdom av.
Läs mer.
2009-03-30
» Läs mer
Magnetisk behandling lindrar depression
Magnetisk hjärnstimulering är lovande som metod för att behandla depression och ska fortsätta testas på de patienter som inte svarar på annan behandling, enligt en statlig utvärdering.
Läs mer.
2009-03-25
» Läs mer
Terapi hjälper barn och ungdomar med smärta
Barn och ungdomar med problem från långvarig smärta är betydligt vanligare än man tror. Men med en ny typ av terapi går det att både begränsa smärtupplevelserna och lära barn och ungdomar ett effektivt sätt att hantera och klara av att leva med smärtan, visar en doktorsavhandling från Karolinska Institutet.
Läs mer.
2009-03-24
» Läs mer
Andra chansen
Kooptima jobbar för att människor med funktionsnedsättning ska komma ut på arbetsmarknaden. Vägen till arbete kan gå genom praktik och genom att Kooptima hyr ut personal. Bakom bemanningsföretaget för funktionshindrade står handikapprörelsen i länet.
Läs mer.
2009-03-20
» Läs mer
KBT via internet hjälpte patienter med sömnproblem
Ett internetbaserat program är ett alternativ för människor med sömnproblem. Programmet som bygger på kognitiv beteendeterapi, KBT, har hittills givit goda resultat.
Läs mer.
2009-03-20
» Läs mer
De vill bli tagna på allvar
De allra flesta av oss har haft träningsvärk, kanske också influensa. Men att ha träningsvärk vecka efter vecka, eller influensa dygnet runt i åratal, har få tvingats uppleva. Men så är det att leva med fibromyalgi.
Läs mer.
2009-03-19
» Läs mer
Motion på recept framgång
Följsamheten till fysisk aktivitet på recept är ungefär lika bra som för läkemedelsordinationer, menar forskare bakom en ny studie från Linköpings universitet.
Läs mer.
2009-03-10
» Läs mer
Kassan ändrar sig efter kritik
Efter hård kritik från läkarkåren lovar nu Försäkringskassan att läkare ska få namn och direktnummer till handläggare som arbetar med deras patienter.
Läs mer.
2009-02-24
» Läs mer
Snabb diagnos när patient ritar smärta
Att låta patienten själv rita ut sina nack- och skulderbesvär på en ritning av en människokropp är ett snabbt och tillförlitligt sätt att diagnostisera smärta, enligt en studie.
Läs mer.
2009-02-05
» Läs mer
Antidepressiva kan hjälpa vid fibromyalgi
Läkemedel mot depression är effektiva för behandling av patienter med fibromyalgi. Läkemedlen kan minska smärtan och dämpa sömnproblem visar en stor tysk studie.
Läs mer.
2009-01-16
» Läs mer