Hitta tillbaka till lusten

Närhet och sex är viktiga bitar i ett förhållande och fibromyalgi betyder på inget sätt att man inte kan njuta av det. Däremot kan det ibland behövas en hel del fantasi samt att man försöker se möjligheterna i stället för problemen. Man får helt enkelt prova sig fram till nya lösningar som passar både för en själv och för ens partner.

 

A och O är också att man har en bra kommunikation. Det är viktigt att du förklarar dina begränsningar och problem för din partner, så att ni tillsammans kan komma fram till alternativ. Se dock till att inte prata om sex i sängen, utan någon annanstans. Det är också bra om ni medvetet avsätter tid för det, så att det verkligen blir av.

 

Här nedan finns förslag på hur/vad man kan göra för att få gnistan tillbaka.

 

Försök att ta tillvara och utnyttja de smärtfria dagarna, även om ni egentligen har gjort upp andra planer då!  

Lusthöjande middag

Varför inte börja med att äta en god middag tillsammans? För att kroppen ska fungera sexuellt är det viktigt att den inte lider brist på viktiga näringsämnen och det finns mat som på grund av sitt rika innehåll av olika vitaminer och mineraler sägs stimulera sexlusten och förbättra den sexuella funktionen. Magnesium behövs till exempel för att man ska kunna få orgasm & c-vitamin för bildandet av könshormoner. Använd dig av ingredienserna i listan till höger för att komponera din egen kärleksmåltid!

Testa att öka pulsen

Forskning har visat att kroppen lätt misstolkar hög puls för upphetsning - oavsett orsaken till den höga pulsen - och att vi när vi därför blir attraherade eller lätt förälskade i den person som befinner sig i vår närhet då. Så varför inte ta en rask promenad tillsammans och sedan låta den förhöjda pulsen göra sitt...

Ett skönt bad

För att skapa en avslappnad och skön atmosfär efter middagen kan ni till exempel börja med att ta ett varmt, härligt bad tillsammans. Tänd levande ljus och sätt på någon musik som ni tycker om. Tvåla in varandra varsamt. Ha inte bråttom.

Massage

Efter badet kan ni om ni vill ge varandra en mjuk massage med antingen en god olja, inte för kladdig, eller en mjukgörande kroppslotion. Var öppen och mot din partner och säg till om massagen blir för hård så att det gör ont.

Prova er fram

När ni är redo kan ni prova er fram till en ställning som inte gör ont. Säg till om det börjar göra ont så att ni kan byta till en ställning som är mindre smärtsam för dig. Säg också till om du känner av tröttheten och behöver ta det lite lugnare. Stressa inte och känn inga krav på att det måste vara på ett visst sätt. Släpp alla krav och njut av varandra. Sex är inte bara samlag– varför inte ha oralt sex i stället, om smärtan blir för stor? Vissa kanske inte klarar av ett vanligt samlag, men tycker att det fungerar bra att t.ex. använda en vibrator under tiden som partnern kysser och smeker andra delar av kroppen. Det finns alltid sätt att kunna njuta tillsammans utan att behöva känna smärta. Som sagt – se till möjligheterna, inte problemen!

 

 

Lycka till! 

 

"Kärleksmat"

Ägg, räkor, sparris, avokado, ostron, tonfisk, nötter, muskot, spenat, jordgubbar, saffran, lax, råg, tofu, kaviar, mango, sesamfrö, selleri, vitlök, fikon, tomater, bananer, broccoli, sparris, alfalfagroddar, kanel, chili, cayennepeppar, passionsfrukt, vattenmelon och mörk choklad.

Källa: Aftonbladet, LiveLife
 

Viktiga ämnen för kroppens sexuella funktion:

 • Zink - Sex-mineralet nummer ett. Bland annat nödvändigt för att mannens spermier hålla sig i god form. Det är ingen slump att ostron betraktas som erotisk mat - de innehåller massvis med zink.
   
 • E-vitamin - Det finns teorier om att brist på E-vitamin kan leda till impotensbesvär. E-vitamin ska också kunna påverka kvinnors fruktsamhet.
   
 • C-vitamin - Hjälper produktionen av könshormoner på traven - och håller dig pigg, förstås.
   
 • Järn - Hjälper kroppens celler att producera energi. Viktigt för den sexuella upphetsningen.
   
 • Kalcium - Viktigt för hela kroppen, men också nödvändigt för att mannens ska kunna få erektion och kvinnans orgasm.
   
 • Magnesium - Behövs bland annat för att vi ska kunna få orgasm.

 

Källa: Aftonbladet