Fibromyalgi och graviditet

Förberedelser både psykiskt och fysiskt är extra viktigt om man har fibromyalgi och vill skaffa barn. För kvinnor med fibromyalgi innebär en graviditet ofta ökad smärta, men i en utfrågning av mammor med fibromyalgi säger alla att det har varit värt det.

Barn eller inte?

Majoriteten av dem som drabbas av fibromyalgi är kvinnor och det faller sig naturligt att speciellt yngre kvinnor som diagnostiseras med FM ställer sig en mängd frågor: Ska jag skaffa barn eller inte? Blir min fibromyalgi värre av en graviditet? Finns det risk att jag överför FM till mitt barn? etc.

Att ha fibromyalgi medför enligt den amerikanske läkaren Mark Pellegrino inte några ovanliga medicinska risker och ska inte vara en anledning till att avstå från att försöka bli gravid.  Det finns en ärftlig komponent i fibromyalgi, som kan överföras till barnet, men han anser inte att detta ska ses som en orsak till att avstå från att skaffa barn.


Forskning visar att fibromyalgidrabbade kvinnor ofta får förvärrade symptom under en graviditet, även om vissa läkare menar att vissa fibromyalgisymptom försvinner på grund av hormonförändringar. För många kvinnor är det så att en graviditet utlöser fibromyalgi, även om detta i majoriteten av fallen sker efter den andra graviditeten, inte den första.

 

Det är viktigt att påpeka att det finns många rapporter och vittnesmål om att kvinnor med fibromyalgi definitivt tycker att deras graviditet har varit värd de förvärrade symptomen.

 

Det är inte bara de egna, fysiska symptomen som är viktiga att ta hänsyn till vid ett beslut om barn eller inte. Det är även viktigt att du diskuterar igenom saken ordentligt med din partner och familj eftersom du på grund av din fibromyalgi kan komma att behöva extra hjälp, både under och efter graviditeten.

Om du har bestämt dig - planera i god tid!

För att lättare kunna hantera förvärrade symptom under en graviditet är det viktigt att man planerar sin graviditet i god tid så att man både fysiskt och mentalt kan förbereda sig för den. Fysisk träning är viktigt för att förbättra konditionen och stärka musklerna. Att mentalt ställa in sig på en period av förvärrade symptom gör att du kan känna dig psykiskt stark under graviditeten och därmed lättare kunna hantera en eventuellt ökad smärta.  Man bör också försöka minska stressen i sitt liv i så hög grad som möjligt.

 

Ett annat råd är att man ska se till att bli gravid under en tid då symptomen är jämförelsevis milda. Man bör undvika befruktning under perioder då symptomen är allvarliga.

Om medicinering

Det rekommenderas att man planerar sin graviditet minst ett år i förväg för att på bästa sätt kunna genomföra en avvänjning av de mediciner man tar. För fostrets utveckling är vecka 4-6 den mest kritiska perioden och därför är det mycket viktigt att all medicinering har gått ur kroppen när man börjar försöka bli gravid. Detta tar ca en vecka.


Det finns inget läkemedel som har visat sig vara helt riskfritt för gravida kvinnor. Läkare menar på att den bästa behandlingen mot kronisk värk under graviditet är träning, massageterapi, meditation, vila och avslappning. Man bör gå igenom sin medicinering, och även vitaminer och kosttillskott, med sin läkare.

Under graviditeten

Kroppens gravitationscentrum skiftar i takt med att fostret växer och detta innebär en ökad belastning på ryggen. Det är därför viktigt att man utför någon form av träning för att öka sin kondition och muskelstyrka. För gravida kvinnor med fibromyalgi är mjuk träning så som pilates, yoga, stretching och vattengymnastik bra träningsformer under graviditeten. 

För att hantera en ökad smärta under graviditeten kan du t ex använda dig av mjukgörande värmeterapi, som varma bad. Vattnet bör dock inte vara varmare än 38 grader. Du kan använda dig av massage som smärtlindring, men se till att gå till en massör som känner till fibromyalgi.

Förlossningen

Kvinnor med FM blir lätt utmattade under förlossningen, men det finns inget som pekar på att mammor med fibromyalgi uppvisar något mönster vad gäller defekta sammandragningar i livmodern.


Det finns heller inga bevis för att en naturlig förlossning i stället för en epiduralförlossning eller ett kejsarsnitt spelar någon roll när det gäller om man kommer att få ett uppblossande av fibromyalgismärta i ryggen eller inte.

Efter graviditeten

Det finns inget som tyder på att kvinnor med fibromyalgi skulle vara mer benägna att utveckla förlossningsdepression, men för att förhindra både detta och eventuell värk rekommenderar läkare att man fortsätter med sin träning efter det att barnet har fötts.


Graviditeten och förlossningen frestar hårt på musklerna och läkaren Mark Pellegrino rekommenderar att man, utöver fortsatt träning, även kan använda sig av en rygg- eller maggördel under de första veckorna, fram tills dess att musklerna har återfått sin spänst.


Det är viktigt att man efter förlossningen kommer in i en rutin och att man får tillräckligt med sömn.

Amning

Studier visar på att det är väldigt svårt att amma om man har fibromyalgi. Men med detta inte sagt att det är omöjligt. Det är emellertid viktigt att förstå varför det är svårt och det är viktigt att ha de verktyg som behövs för att överkomma svårigheterna. Amningen påverkar din sömn och din möjlighet till medicinering. Om du ammar måste du veta vilka läkemedel du tar och hur de kommer att påverka din baby.


Eftersom stress kan få fibromyalgin att blossa upp och din bröstmjölk att minska så är det mycket viktigt att skapa en stressfri miljö när du ska amma. Det är bra om du kan hitta en mitella eller en kudde som du kan använda för att stötta upp barnet så att du inte behöver hålla upp babyns vikt själv.


Diskutera för- och nackdelarna med amning med din partner och läkare/vårdpersonal så att ni kan komma fram till vad som är rätt för dig.

Översättning & sammanställning: Johanna Spetz

 

Foto: Carina Carlsson

 

Källor:Motherhood and Fibromyalgia” av Mark J. Pellegrino, samt ”Fibromyalgia in Pregnancy” och ”Breastfeeding with Fibromyalgia - Yes, It’s Possible” från www. fibromyalgia-symptoms.org.

TIPS!

LÄS ÄVEN:

Moderskap och fibromyalgi
Amma när man har fibromyalfgi? Ja, det går!