Internationella nyheter och artiklar 2010

Att behandla fibromyalgi: Läkemedelsalternativ
5 typer av läkemedel hjälper till att lindra fibromyalgisymptom. Om du lider av fibromyalgismärta, ge inte upp – smärtlindring ÄR möjlig.
2010-12-20
» Läs mer
Studie om sambandet mellan sinne och kropp hos fibromyalgipatienter
Ny forskning kastar ljus över förhållandet mellan sinne och kropp i relation till fibromyalgi.
2010-12-15
» Läs mer
Män får också fibromyalgi
Mark Maginn hade en hemsk värk i hela ryggen, i höfterna och i nacken i över 15 år innan läkaren till slut gav honom ett namn på problemet – fibromyalgi. ”Jag var helt och hållet beredd på att leva mitt liv med plågsam smärta”, säger Maginn, en 61-årig före detta psykoterapeut boende i San Francisco. ”Jag blev lättad över att få en diagnos, men det är mer än lite oroväckande när du inser att du kommer att behöva dras med det hela livet”.
2010-12-15
» Läs mer
Överleva julen med fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom
Till och med för de mest energiska personer kan det vara tufft att ta sig igenom högtiderna. För oss med fibromyalgi och/eller kroniskt trötthetssyndrom… ja, vi kan säga att om du ger dig in i det utan rätt tänkesätt och utan en bra strategi så kommer du att ha kraschat redan innan julskinkan har hunnit in i ugnen.
2010-12-07
» Läs mer
Personer med långvarig smärta ställs inför komplexa svårigheter och livsförändrande beslut
Att hantera långvarig smärta kan påverka alla aspekter av en persons liv och orsaka konflikter mellan vad hjärnan vill och vad kroppen tillåter dem att göra. Detta enligt forskning presenterad i decembernumret av tidskriften Journal of Nursing and Healthcare of Chronic Illness.
2010-12-07
» Läs mer
Fibromyalgitrötthet är mer än att bara vara trött
Djupgående intervjuer med 40 fibromyalgipatienter från tre länder (USA, Tyskland och Frankrike) visar att trötthet är det näst jobbigaste fibromyalgisymptomet efter smärta.
2010-12-07
» Läs mer
Forskning pekar på att yoga kan motverka fibromyalgi
Enligt forskning utförd vid Oregon Health & Science University skulle yogaövningar kunna motverka fibromyalgi.
2010-11-30
» Läs mer
Högre förekomst av kognitiva störningar hos patienter med FM än hos befolkningen i allmänhet
Den högre förekomst av kognitiva försämringar jämfört med befolkningen i allmänhet kan, enligt en studie presenterad på världskongressen Controversies in Neurology i Barcelona, klassificeras som en lättare kognitiv störning hos patienter som lider av fibromyalgi.
2010-11-30
» Läs mer
Kan vår smärtupplevelse bli till musik?
En nyupptäckt gen, som hjälper till att kontrollera känslan av smärta, kan bana väg för framtida behandlingar av långvarig smärta.
2010-11-30
» Läs mer
Fibromyalgi – En försenad diagnos har avsevärd påverkan på patienternas liv
"En tidig diagnos är viktig."
2010-11-30
» Läs mer
Yoga lindrar fibromyalgismärta
Studier visar att lågintensiv yoga kan lindra smärta samt minska trötthet och stelhet hos patienter med fibromyalgi.
2010-11-24
» Läs mer
Förbättrar måttlig till intensiv stavgång den funktionella kapaciteten och smärtan vid fibromyalgi?
Målet med den här undersökningen var att undersöka om måttlig till intensiv stavgång har någon effekt på den funktionella kapaciteten och smärtan vid fibromyalgi.
2010-11-23
» Läs mer
Att leva med någon som har fibromyalgi eller kroniskt trötthetssyndrom
Att överbrygga gapet mellan ditt gamla & ditt nya liv.
2010-11-22
» Läs mer
Elektrisk stimulering som behandling vid fibromyalgi
Elektrisk stimulering av hjärnbarken kan ge lindring av fibromyalgisymptom.
2010-11-18
» Läs mer
Att förstå återupptagningen hos läkemedel mot fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom
Många av de läkemedel som skrivs ut vid fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom kallas ”återupptagshämmare”, däribland fibromyalgimedicinerna Cymbalta (duloxetin) och Savella (milnacipran) som är godkända av det amerikanska läkemedelsverket FDA. Men förstår du egentligen vad som menas med ”återupptagning”?
2010-11-11
» Läs mer
Klart samband mellan sömnstörningar och arbetsoförmåga
Sömnstörningar ökar risken för arbetsoförmåga och kan fördröja återgången till arbetslivet. Detta gäller speciellt i de fall där arbetsoförmågan beror på mentala eller muskuloskeletala sjukdomar (muskel-/skelettsjukdomar). Resultaten kommer från en ny studie, genomförd av det finska institutet för arbetshälsa, i samarbete med universitetet i Turku och i London.
2010-11-10
» Läs mer
Fibromyalgi: Att leva ett balanserat liv
Det kan vara svårt för vem som helst att hitta en balans mellan alla delar av livet. Men om du lider av utmattning/trötthet och långvarig smärta på grund av fibromyalgi är det ännu mer utmanande – och ännu viktigare - att prioritera sina aktiviteter och ta hand om sig själv.
2010-11-05
» Läs mer
Hög förekomst av RLS bland vuxna med fibromyalgi
En studie publicerad i oktober i tidskriften Journal of Clinical Sleep Medicine fann att vuxna med fibromyalgi uppvisade en högre förekomst av, och högre risk för, RLS än hos friska kontrollpersoner. Studien pekar på att om RLS behandlas skulle detta kunna förbättra sömnkvaliteten för personer med fibromyalgi.
2010-11-05
» Läs mer
Tester bevisar att fibromyalgi inte är depression
Fibromyalgi kan särskiljas från depression, enligt en ny studie gjord av forskare vid Sherbrooke-universitetet i Kanada.
2010-11-05
» Läs mer
Studie undersöker fibromyalgismärtans påverkan på aktivitetsnivån hos tonåringar
Tonåringar med fibromyalgi och som är fysiskt aktiva uppvisar lägre nivåer av smärta och funktionsnedsättning, detta enligt en multicenterstudie publicerad i tidskriften The Journal of Pain.
2010-10-20
» Läs mer
Holistiska och integrativa tillvägagångssätt kan vara effektiva vid behandling av fibromyalgismärta och trötthet/utmattning
Fibromyalgisyndrom åtföljs ofta av trötthet/utmattning, tarmproblem och svårigheter att urinera. Fibromyalgi kan påverka ditt dagliga liv, din sömn och ”fibrodimma” kan påverka din tankeförmåga. Vissa lever med en låg smärtnivå och tror att det ingår som en del i att bli gammal.
2010-10-18
» Läs mer
Forskare hoppas att soja kan förhindra långvarig smärta från att utvecklas
En ledande smärtexpert försöker ge sig på ett förebyggande angrepp mot smärta genom att engagera sig i en vanlig matingrediens – soja.
2010-09-24
» Läs mer
Samspel mellan multipla nätverk i hjärnan ger insikt om hur smärta uppstår
En färsk studie från forskare vid Massachusetts General Hospital och University of Michigan ger det första direkta beviset för en koppling mellan ökad hjärnaktivitet i vilotillstånd och spontan smärtintensitet hos patienter med fibromyalgi (FM). Denna forskning visar på ett samspel mellan multipla nätverk i hjärnan och som ger en större förståelse för hur smärta uppstår. Detaljer från studien finns online i augustinumret av Arthritis & Rheumatism.
2010-09-15
» Läs mer
Fibromyalgisymptom kan skada patienters äktenskap
Forskning visar att kroniska sjukdomar är stressande för äkta hälfter.
2010-08-27
» Läs mer
Forskning visar att kvinnor upplever mer långvarig smärta än män
Enligt en rapport från en smärtexpert förekommer långvarig smärta oftare hos kvinnor. Smärtan är också mer intensiv och varar längre.
2010-08-26
» Läs mer
Bakslag för fibromyalgiläkemedel från läkemedelsföretaget Jazz
Det ser inte bra ut för läkemedelsföretaget Jazz läkemedel mot fibromyalgi, efter att det amerikanska läkemedelsverkets rådgivare med stor majoritet röstade emot ett godkännande av medicinen JZP-6 (föreslaget namn Rekinla), som behandling mot fibromyalgi.
2010-08-23
» Läs mer
Tai Chi kan lindra fibromyalgi
En randomiserad kontrollerad studie har visat att aktiviteten av sinne och kropp i tai chi förbättrade fibromyalgisymptom.
2010-08-23
» Läs mer
Hjälper D-vitamin vid långvarig smärta?
Brist på D-vitamin kan ha samband med långvarig smärta.
2010-08-23
» Läs mer
Sömnbrist utlöser migränproteiner
Ny forskning hjälper till att förklara varför sömnbrist utlöser migrän och andra kroniska smärttillstånd.
2010-08-23
» Läs mer
Studie pekar på strukturella hjärnförändringar hos patienter med IBS
En stor akademisk studie har påvisat förändringar i vissa områden i hjärnan hos kvinnliga patienter med IBS (Irritable Bowel Syndrome), ett tillstånd som orsakar smärta och obehag i magen samt diarré och/eller förstoppning.
2010-08-23
» Läs mer
15 smärttermer alla med FM och CFS bör känna till
Det är vanligt att läkaren frågar var någonstans du har ont och hur ont det gör, men om du lider av fibromyalgi eller kroniskt trötthetssyndrom är smärtan mer komplicerad än så. Vi måste förstå HUR vi har ont, och eftersom det i det här fallet inte handlar om skador eller fysisk urartning hjälper det även att veta VARFÖR vi har ont.
2010-08-11
» Läs mer
Vibrationer förbättrar balansen vid fibromyalgi
Spanska forskare har funnit att vibrationsträning på en vickbar plattform hjälper kvinnor med fibromyalgi att utveckla bättre balans.
2010-08-03
» Läs mer
Livsstilsförändringar förbättrar fibromyalgisymptom
Korta stunder av fysisk aktivitet kan lindra fibromyalgisymptom. Forskarartiklar i BioMed Centrals tidsskrift Arthritis Research & Therapy visar att man genom att uppmuntra patienterna att komma igång med livsstilsförändringarna LPA, ”Lifestyle Physical Activity”, tydligt kan öka genomsnittligt antal steg per dag och producera relevanta, kliniska minskningar vad gäller upplevd smärta och funktionsnedsättning.
2010-08-03
» Läs mer
Europeiska smärtspecialister startar utbildningsprogram för att förbättra behandlingen av kronisk smärta
Smärtspecialister från hela Europa har startat ett betydande utbildningsprogram för att förbättra behandlingen av långvarig smärta, eftersom en större granskning varnar om att den generellt behandlas på ett felaktigt sätt.
2010-06-30
» Läs mer
Daglig konsumtion av ingefära lindrade muskelsmärta
I århundraden har ingefära använts som huskur vid ett flertal olika åkommor som t.ex. förkylning och upprörd mage. Nu har forskare vid University of Georgia upptäckt att daglig konsumtion av ingefära också lindrar träningsvärk.
2010-06-29
» Läs mer
Doftkänslighet vid fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom
Den centrala känslighet som råder vid fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom gör oss känsliga för alla möjliga saker och en stor sak för vissa av oss är dofter, speciellt konstgjorda sådana. Vissa lider av fullt utvecklad MCS (multipel kemisk överkänslighet) som en överlappande sjukdom, medan andra av oss har mindre problem.
2010-06-23
» Läs mer
Fibromyalgi hos barn och tonåringar – Riskfaktorer, symptom och behandling
“I mitt läkarutövande träffar jag många barn och ungdomar med fibromyalgi. Ofta rör det sig om barn till föräldrar med FM eller någon bindvävssjukdom”, skriver dr Pellegrino. Lyckligtvis har han upptäckt att de som får en diagnos, och som tidigt i livet lär sig att hantera sin sjukdom, har en benägenhet att vara bland de 2/3 av FM-patienter vars symptom med tiden stabiliseras eller förbättras.
2010-06-23
» Läs mer
Depression kan förvärra smärtan
Brittiska forskare har upptäckt att depression kan förvärra fysisk smärta.
2010-06-23
» Läs mer
Könskillnader hos FM-patienter
En studie med avseende på skillnader relaterade till kön vid fibromyalgi.
2010-06-17
» Läs mer
Sömntablett kan lindra fibromyalgismärta
Studie visar att sömnmedlet Xyrem kan lindra smärta och trötthet hos fibromyalgipatienter.
2010-06-17
» Läs mer
Hur män påverkas av fibromyalgi
Män med fibromyalgi pratar om sina symptom, sin diagnos och hur de hanterar omgivningens reaktioner.
2010-06-14
» Läs mer
Djupandning - alternativ lindring för personer med fibromyalgi
Djupaning skulle kunna erbjuda alternativ lindring för personer med fibromyalgi.
2010-06-14
» Läs mer
Fibromyalgistudie som involverar både medicinering och samtal
Indiana University Fibromyalgia Clinical Research Center utvärderar kommunikation som ett terapeutiskt verktyg vid behandling av fibromyalgi.
2010-06-11
» Läs mer
Att skydda din lever vid fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom
Visste du att en av farorna vid fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom är leverskador? Det är inte så att de här sjukdomarna direkt attackerar din lever, men de läkemedel som vi tar kan orsaka stor skada.
2010-06-11
» Läs mer
Lyfta bort dimman – Att hantera kognitiva problem vid fibromyalgi och ME/CFS
De flesta patienter med CFS, och många med fibromyalgi, upplever kognitiva problem, så kallad ”hjärndimma” eller ”fibrodimma”. De svårigheter som upplevs som mycket stressande för många människor omfattar; glömska, en känsla av förvirring, koncentrationssvårigheter samt att inte kunna tala klart, ha svårigheter att hitta orden.
2010-06-02
» Läs mer
Kronisk nässelfeber har ofta samband med fibromyalgisyndrom
En italiensk studie har visat att det ofta finns ett samband mellan kronisk nässelfeber och fibromyalgi.
2010-06-02
» Läs mer
Nya kriterier föreslagna för diagnostisering av fibromyalgi
American College of Rheumatology (ACR) föreslår en ny uppsättning diagnoskriterier för fibromyalgi. Utöver smärta omfattar dessa även vanliga symptom som trötthet, sömnstörningar och kognitiva problem.
2010-06-02
» Läs mer
Förbättrad diagnostisering av fibromyalgi genom användandet av en ny tillförlitlig metod baserad på patientens gång och hållning
En forskare från universitetet i Grenada har utformat en tillförlitlig metod som tillsammans med diagnoskriterierna från American College of Reumathology hjälper till att diagnostisera fibromyalgi med utgångspunkt från patientens gångparametrar, dvs. deras gång och hållning.
2010-05-11
» Läs mer
Övervikt och inaktivitet ökar risken för fibromyalgi
Enligt en norsk studie är övervikt, eller fetma, en stark och oberoende faktor för kvinnor att i framtiden riskera att utveckla fibromyalgi, speciellt om man dessutom är inaktiv.
2010-05-11
» Läs mer
Ett liv med FM och CFS är ett liv av fullt av ”kanske”
En av få konsekventa saker vid fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom är sjukdomarnas inkonsekvens. Vi vet aldrig från dag till dag hur vi kommer att må och det innebär att det kan vara svårt, om inte omöjligt, att planera saker.
2010-04-29
» Läs mer
Skam över att be om hjälp vid fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom
Jag hatar att be folk om hjälp. Jag har alltid sett mig själv som en stark och självständig person och att be om hjälp med saker som jag borde kunna klara av själv är att erkänna sig svag. Men vet du vad? Jag måste övervinna detta.
2010-04-22
» Läs mer
Vad är skillnaden mellan en sjukdom och ett syndrom?
En av många förvirrande saker du stöter på när du försöker lära dig om fibromyalgisyndrom (FM) och kroniskt trötthetssyndrom (CFS eller ME/CFS) är skillnaden mellan sjukdom och syndrom.
2010-04-20
» Läs mer
Att acceptera ett liv med fibromyalgi
Att acceptera din sjukdom kan hjälpa dig att hantera den.
2010-04-16
» Läs mer
CFS och fibromyalgi med avseende på adrenalinutmattning (binjureutmattning)
Ny forskning fortsätter att öka vår förståelse för kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi. Här kommer vi att se på flera till synes orelaterade studier om CFS och fibromyalgi som pekar mot en liknande slutsats, nämligen att dessa sjukdomar har samband med att vårt adrenalinsystem är överansträngt och till slut blir helt utmattat.
2010-04-13
» Läs mer
Okänsliga kommentarer om fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom
Om okänsliga kommentarer man kan få av sin omgivning och om hur man kan bemöta dem.
2010-04-13
» Läs mer
Studier av nakna mullvadsråttor kan leda till ny behandling av långvarig smärta
Genom att studera de nakna mullvadsråttorna hoppas forskarna kunna hitta nya medicinska underverk, bland annat i form av ny behandling av långvarig smärta.
2010-04-12
» Läs mer
Omega 3 (fiskolja) mot neuropatisk smärta
Fettsyrorna omega 3 kan vara till hjälp vid hantering av patienter som lider av neuropatisk smärta.
2010-03-24
» Läs mer
Samband mellan fibromyalgi och nivån av serum-järn
Studie pekar på ett möjligt samband mellan FM och en minskad nivå av serum-järn.
2010-03-24
» Läs mer
Förstör långvarig smärta ditt förhållande?
Om den negativa påverkan som långvarig smärta kan ha på ett förhållande.
2010-03-17
» Läs mer
Överlappningar med fibromyalgi
Fibromyalgisyndrom (FM), kroniskt trötthetssyndrom (CFS), Multipel kemisk överkänslighet (MCS), myofasciellt smärtsyndrom (MPS), samt ytterligare ett antal tillstånd, utgör alla en familj av överlappande syndrom.
2010-03-17
» Läs mer
Tillskott av kreatin bådar gott
Studier har visat att tillskott av kreatin kan förbättra både smärta, sömn och fysisk funktion hos fibromyalgidrabbade.
2010-03-10
» Läs mer
Iaktta och få lindring: Nytt hopp för dem som lider av långvarig smärta
En undersökning om hur smärtlindring avsevärt förbättras när den drabbade faktiskt kan iaktta området för sin smärta.
2010-03-10
» Läs mer
Det hjärnhöjande vitaminet B12 – hydroxokobalamin
Hydroxokobalamin är en naturlig och kraftfull form av vitamin B-12. Kliniska studier och tillämpningar har visat att det kan hjälpa till att förbättra den kognitiva funktionen, främja hjärthälsan m.m.
2010-03-09
» Läs mer
Effektiv behandling leder till bättre hjärnfunktion
Hippocampusområdet i centrala delen av hjärnan spelar en viktig roll för minne och inlärning, samt för att minska smärta och reglera kroppens stressreaktioner.
2010-03-09
» Läs mer
Serotonin vid fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom
Störning i regleringen av serotonin: Symptom & behandlingsalternativ
2010-03-05
» Läs mer
Tecken på fibromyalgi syns vid neurologisk undersökning
Enligt en ny studie verkar det som att personer med fibromyalgi har fler neurologiska avvikelser än dem som inte lider av detta långvariga smärttillstånd.
2010-03-01
» Läs mer
Nytt läkemedel för behandling av fibromyalgi på gång i USA
Ett nytt, fjärde, läkemedel för behandling av fibromyalgi är på gång i USA. Det amerikanska läkemedelsverket FDA har nu godkänt en ansökan från läkemedelsföretaget Jazz Pharmaceuticals, Inc. om ett nytt läkemedel, JZP-6 (Sodium Oxybate) för behandling av fibromyalgi. Medlet förväntas komma ut på den amerikanska marknaden i oktober 2010.
2010-02-26
» Läs mer
Sömn hjälper till att minska minnesfel
En ny, banbrytande studie, ledd av en kognitiv neuroforskare vid Michigan State University, visar att sömn kan minska minnesmisstag.
2010-02-26
» Läs mer
Varför viktuppgång är ett problem vid fibromyalgi
Ett vanligt problem som observeras vid fibromyalgi är viktuppgång. Många kvinnor klagar över att viktuppgång blir ett stort problem så snart som fibromyalgin är ett faktum.
2010-02-26
» Läs mer
Att hantera smärta
En ny förståelse för hur långvarig smärta skiljer sig från akut smärta banar väg för alternativa terapier.
2010-02-24
» Läs mer
Att segra över smärtan
Fibromyalgi fortsätter att vara en kontroversiell sjukdom.
2010-02-19
» Läs mer
Fibromyalgi och sömnapné – Lär dig symptomen
Sömnapné är extremt vanligt bland personer med fibromyalgi och utan korrekt behandling kan den vara nedbrytande - och ibland även dödlig. Att känna till symptomen kan hjälpa dig att identifiera om du lider av sömnapné eller inte.
2010-02-19
» Läs mer
Störningar med avseende på långvarig smärta och humör – Att förstå de gemensamma neurofysiologiska mekanismerna
Dr Maletic är klinisk professor i neuropsykiatri och beteendevetenskap vid University of South Carolina School of Medicine, Columbia. Han är också en av grundarna av Integrative Neurobiology Educational Alliance.
2010-02-19
» Läs mer
Effekter av T’ai Chi-övningar på fibromyalgisymptom och hälsorelaterad livskvalitet
Resultatet av en genomförd studie där man undersökte vilken effekt T'ai chi har på fibromyalgisymptom och på fibromyalgidrabbades livskvalitet, sett ur ett hälsoperspektiv.
2010-02-11
» Läs mer
Hur jag lärde mig att ta kontroll
Ett kroniskt hälsoproblem höll på att förstöra Angie Usher liv, ända tills hon hittade ett nytt hälsoprogram.
2010-02-11
» Läs mer
Hur fibrodimma fördunklar tanken och hur man kan bryta igenom den
Fibromyalgipatienter upplever ofta minnesproblem och att de förlorar sin mentala klarhet. Fibrodimma, en sidoeffekt vid fibromyalgisyndrom, kan ha en betydande inverkan på patienternas liv.
2010-02-11
» Läs mer
Att hantera familj och vänner när du har fibromyalgi
Varje kronisk sjukdom kräver att du lär dig hur du ska hantera familj och vänner. Du kan känna dig tacksam för den assistans och det stöd de kan ge dig, men den väg som du som fibromyalgidrabbad måste gå har en tendens att skapa svårigheter när det handlar om att hantera familjemedlemmar och vänner.
2010-02-08
» Läs mer
Långsam andning minskar smärtan
En undersökning gjord av en forskare vid Barrow Neurological Institute på St. Joseph's Hospital and Medical Center har visat att långsam, kontrollerad andning avsevärt kan minska smärtkänslor.
2010-02-05
» Läs mer
Forskare har hittat ett dolt sensoriskt system i huden
Personer som saknar nervreceptorer kan fortfarande vidröra och känna. Detta kanske kan sprida ljus över orsakerna till oförklarad smärta, såsom fibromyalgi.
2010-02-02
» Läs mer
Fibromyalgi – Nedbrytande, men kan behandlas med kiropraktisk vård
Kiropraktisk vård har visat sig reducera den svåra smärta, ledstelhet och nedbrytande trötthet som har samband med fibromyalgi.
2010-01-12
» Läs mer