Råd och tips

Här hittar du diverse råd & tips som rör sjukförsäkring, sjukvård, hjälpmedel etc.
_______________________________________________________________

SJUKFÖRSÄKRINGEN

Vid utlandsresor

Ny EU-lag om vård utomlands
En ny EU-lag om patienträttigheter vid vård utomlands klargör patienternas rätt till säker och bra vård i andra EU-länder och till ersättning för kostnaderna. 

 

Den nya lagen gynnar patienterna i EU på flera andra sätt också t.ex. genom bättre samarbete mellan myndigheter, bättre hjälp för patienter som behöver specialistvård samt att recept lättare kan erkännas inom hela EU. (Källa: Hälso-EU, Europeiska unionens folkhälsoportal)

 

Klicka på länken nedan för att läsa mer om vad som gäller för vård utomlands.


Frågor och svar om patienträttigheter vid vård utomlands 

EU-kortet

Glöm inte EU-kortet - Europeiska Sjukförsäkringskortet - om du ska utomlands. Det ger dig rätt till sjukvård i andra EU/EES-länder.

Har du inget kort kan du beställa det hos Försäkringskassan. 


Till beställningssidan

Behöver du hjälp med ditt sjukärende?

Om du känner att du behöver hjälp med din ansökan till Försäkringskassan, eller kanske med att överklaga deras beslut, kan du anlita någon som hjälper dig.

Göran Söderlund arbetade på Försäkringskassan under mer än 30 år. I dag har han egen firma och arbetar med att hjälpa sjuka med sina sjukförsäkringsärenden - Inhämta uppgifter, journaler, överklaga beslut m.m.

Blogg:
goransoderlund.blogspot.se

 

Ring för prisuppgift. Medlemmar i Fibromyalgiförbundet får 500 kr rabatt.

 

Kontaktinformation

Göran Söderlund

Tel. 0703-411 119

E-post: info@goransoderlund.se

_______________________________________________________________

SJUKVÅRDEN

Har din läkare dålig kunskap om smärta?
Tipsa om "Smärtriktlinjer"!

Webbsajten ”Smärtriktlinjer” är ett initiativ som syftar till att förmedla aktuell information inom smärtområdet så att även läkare (och annan vårdpersonal) som inte är specialiserade inom smärta ska kunna hantera patienter med smärta på ett korrekt sätt.  

Sajten ger information om undersökning, diagnostisering, behandling och uppföljning av patienter med neuropatisk smärta. Här finns även förslag på frågor som kan användas vid undersökning och uppföljning av patienter med långvarig smärta.

I dagsläget berör ”Smärtriktlinjer” endast neuropatisk smärta, men kommer i framtiden att utvecklas till att omfatta även andra typer av smärta.

Smärtriktlinjer
http://smartariktlinjer.org
_______________________________________________________________

Övrigt

Vill du delta i studier? Anmäl dig till Forskningspatient!

Forskningspatient.se har man som mål att samla alla svenska studier som utförs, samt att förenkla för de patienter som själva är intresserade av att delta i medicinska studier. Vill du delta? Gå in och registrera dig, så kommer de att kontakta dig om det dyker upp en studie där din profil passar.
www.forskningspatient.se

Förenklad kontakt med myndigheter

Woxzia Myndighetslots – Institutet för medborgarservice erbjuder en egen "myndighetslots" som hjälper dig i din kontakt med myndigheter. I stället för att ha olika kontaktpersoner för olika ärenden har man bara en enda kontaktperson.
Man kan kontakta Woxzia Myndighetslots för en kostnadsfri bedömning av sitt ärende. Om Myndighetslots bedömer att man kan få hjälp med sitt ärende kan man få Myndighetslots tjänst bekostad av staten.
www.myndighetslots.se

Samtalsgrupper i Lycksele

Vid intresse anordnar Studieförbundet Vuxenskolan i Lycksele en samtalsgrupp för personer med fibromyalgi. Deltagandet är kostnadsfritt.
Läs mer.
_______________________________________________________________