Svenska nyheter och artiklar 2012

Substans ska ge naturlig sömn
En ny behandlingsmetod mot sömnsvårigheter ger lovande resultat i en klinisk prövning.
Läs mer.
2012-12-06
» Läs mer
En lättnad att få diagnosen
När Liselotte svimmade på jobbet insåg hon att det var allvar. Men att hjärtklappningen, huvudvärken och smärtan i rygg och nacke berodde på en kronisk sjukdom, det anade hon inte då. – Jag var alltid stressad och trött, det var jobbet, jobbet, jobbet, hela tiden. Nu förstår jag hur farligt jag levde.
Läs mer.
2012-12-04
» Läs mer
Fibromyalgipatienter kan få hjälp av kunskap om cytokiner
Personer med fibromyalgi har förhöjda värden av en speciell inflammationsfaktor. Observationen kan vara ett steg mot nya läkemedel.
Läs mer.
2012-11-15
» Läs mer
Första läkemedlet mot IBS
Irritabel tarm är en av de vanligaste sjukdomarna i västvärlden. Nu är EU på väg att få sitt första godkända läkemedel mot sjukdomen.
Läs mer.
2012-11-09
» Läs mer
Sysselsättning lindrar smärta
Distraktion kan påverka hjärnan och minska upplevelsen av smärta, men en tysk studie (2012) visar att detta inte bara handlar om hjärnans seger över kroppen, utan också ryggradens seger över kroppen.
Läs mer.
2012-11-07
» Läs mer
Register samlar kunskapen
Intresset är stort för ett kom­mande nationellt register för smärt­rehabilitering. En första version testas redan i Östergötland och Västerbotten.
Läs mer.
2012-10-22
» Läs mer
Ny fond ska ge smärtforskningen skjuts
Samhället investerar endast små belopp i smärtforskning. Nu vill två forskare i Lund ändra på det med en särskild fond.
Läs mer.
2012-10-22
» Läs mer
Läkare jobbar för nationell plan
Sverige behöver en nationell smärtplan. Det anser flera ledande smärtläkare. Men regeringen ger idén nobben.
Läs mer.
2012-10-22
» Läs mer
Giftet från svart mamba ger bättre smärtlindring än morfin
Franska forskare uppger att de har hittat ett smärtstillande ämne i giftet från ormen svart mamba. Ämnet sägs vara mer effektivt än morfin och dessutom utan biverkningar, enligt BBC.
Läs mer.
2012-10-05
» Läs mer
Petras fibromyalgi blir bättre
Qigong lindrar Petras smärta och förbättrar hennes sömn.
Läs mer.
2012-10-04
» Läs mer
Premiär för professur i smärtforskning
Uppsala Universitet har som första svenska lärosäte inrättat en professur i klinisk smärtforskning. Nyutnämnd förste innehavare av tjänsten är överläkare Torsten Gordh.
Läs mer.
2012-09-27
» Läs mer
Regelbunden Qigong mildrade smärta vid fibromyalgi
Forskare tror sig se att regelbundna Qigongövningar mildrade smärtan hos personer med långvarig fibromyalgi. Något som kan visa sig ha långsiktiga fördelar och även kunna användas som del av den smärtstillande behandlingen.
Läs mer.
2012-09-25
» Läs mer
"Ny bedömning av sjukersättning är välkommen"
Försäkringskassan ändrar bedömningen av vilka som ska få sjukersättning, eller förtidspension som det tidigare kallades. Efter att ha granskat ett flertal fall i domstol backar nu myndigheten när det gäller den hårda tillämpningen av reglerna.
Läs mer.
2012-09-17
» Läs mer
Tema Smärta. Måste allt som lindrar bevisas?
Sjuksköterskor vet att taktil massage lindrar smärta. Nu börjar vetenskapen förstå varför — och det handlar inte om oxytocinet.
Läs mer.
2012-08-03
» Läs mer
Förlängd sjukpenning till lindrigt sjuka aktuellt
Även lindrigt sjuka ska kunna beviljas förlängd sjukpenning om sjukdomen de lider av kan förvärras i och med att de börjar arbeta. Det beskedet ger Högsta förvaltningsdomstolen i en vägledande dom.
Läs mer.
2012-05-23
» Läs mer
Samordnad rehabilitering vid långvarig smärta
Ett samordnat rehabiliteringsprogram ger positiva resultat hos personer med långvarig smärta, skriver Daniel Merrick i den avhandling han försvarar vid Umeå universitet den 16 maj.
Läs mer.
2012-05-11
» Läs mer
Läkare slarvar med sjukintyg
Bara hälften av alla sjukintyg håller måttet, visar en ny granskning.
Läs mer.
2012-05-02
» Läs mer
Dålig vård för fibromyalgipatienter
Människor med smärtsjukdomen fibromyalgi nonchaleras av läkare. Det vittnar flera fibromyalgiföreningar om. Och för Lilly Karlsson från Smedjebacken ledde nonchalansen hos läkarna till att hennes son dog i cancer.
Läs mer.
2012-04-18
» Läs mer
"Läkarna skyller på fibromyalgin"
Folk med sjukdomen fibromyalgi blir inte tagna på allvar! Det menar Fibromyalgiföreningar som vittnar om människor som slutat berätta för läkare om sin fibromyalgi. Beklagligt, säger överläkare Johannes Lind.
Läs mer.
2012-04-17
» Läs mer
Nationellt forskningscentrum bildas
Ett nationellt institut för bland annat biomedicinsk forskning presenterades i dag. Målet är att det ska vara världsledande och ha minst ett tusental forskare knutet till sig.
Läs mer.
2012-04-04
» Läs mer
Hypnos kan effektivt behandla IBS
Ny forskning visar att de som är drabbade av magsjukdomen IBS kan bli hjälpta av hypnos. I studien fick 40 procent av patienterna lindrade besvär – och en förbättring som bestod under lång tid.
Läs mer.
2012-03-29
» Läs mer
Arbetsförmågan bedöms på nytt sätt
Nästa år ska regeringen lägga fram ett nytt sätt att bedöma arbetsförmågan för sjukskrivna. Försök som Försäkringskassan gjort tyder på att fler kan komma tillbaka, men underlaget är litet.
Läs mer.
2012-03-08
» Läs mer
Dansyoga på deltagarnas egna villkor
En yoga som vänder sig till dig som har stressymptom, fibromyalgi, obestämbara smärtupplevelser eller som helt enkelt bara vill må bra.
Läs mer.
2012-02-02
» Läs mer