Svenska nyheter och artiklar 2010

Nålstick ger smärtlindring
Att nålstick i kroppen skulle kunna skona oss från smärta låter kanske aningen omvänt. Men en ny studie visar att akupunktur faktiskt fungerar smärtlindrande, på två vis.
Läs mer.
2010-12-01
» Läs mer
Yogan hjälpte Ulrica att bli av med smärta och stelhet
Bli kvitt din smärta med yoga. Yoga minskar värk, stelhet och trötthet hos kvinnor som har drabbats av smärtsjukdomen fibromyalgi, visar en ny studie. Yogan gjorde Ulrica Gulz, 43, frisk. - Smärtan och stelheten är borta. Yogan har gjort att jag har kommit tillbaka till livet!
Läs mer.
2010-11-22
» Läs mer
Muskelsmärta gör oss känsliga för stress
Ju mer ont man har desto känsligare är man för stress. Det visar en avhandling om hur stressregleringen fungerar hos patienter med kronisk muskelsmärta.
Läs mer.
2010-11-11
» Läs mer
”Smärtan styr inte längre mitt liv”
Marie Almenius, 43, lider av fibromyalgi, en mycket smärtsam sjukdom som är svårt handikappande för den som drabbas. Men en ny behandlingsmetod har hjälpt henne att lära sig leva med smärtan. -Den styr inte längre mitt liv, säger hon.
Läs mer.
2010-11-11
» Läs mer
Multiprofessionell rehabilitering effektiv för smärtpatienter
Smärtpatienter som fått rehabilitering av ett multiprofessionellt team av läkare, psykolog, sjukgymnast och arbetsterapeut mår bättre och kommer snabbare tillbaka i arbete. Det visar en satsning vid Smärtkliniken på Akademiska sjukhuset. Inom ramen för den statliga rehabiliteringsgarantin har man sedan 2008 behandlat drygt 300 patienter, dubbelt så många som tidigare.
Läs mer.
2010-11-11
» Läs mer
Så lindrar du smärtan med mindfulness
Var femte lider av kronisk värk och smärta och tar smärtstillande mediciner dagligen. Men med den nya mentala träningen mindfulness kan du lära dig att leva med smärtan och minska medicindosen. – Vi kan påverka förhållningssättet till smärtan, säger läkaren Ola Schenström.
Läs mer.
2010-10-27
» Läs mer
Så kan du lära dig att leva med din smärta
Det går att lära sig att leva ett bra liv trots kronisk smärta. Det menar professor Björn Gerdle, expert på smärta och smärtlindring vid Universitetssjukhuset i Linköping. -Det är många människor som lever ett förhållandevis bra liv trots att de har ständig värk, säger han. Ungefär 20 procent av svenskarna lider av svår långvarig smärta.
Läs mer.
2010-10-26
» Läs mer
Passionerad kärlek lindrar smärta
Intensiv förälskelse kan ge lika bra smärtlindring som vissa droger. Det har amerikanska forskare på Stanford University kunnat se när de studerat vad som händer i hjärnan hos nykära.
Läs mer.
2010-10-15
» Läs mer
Promenader räddar din hjärna
Promenera mera, så förhindrar du att din hjärna krymper. Det i sin tur minskar risken för demenssjukdomar när du blir äldre. Det hävdar amerikanska forskare i en ny studie.
Läs mer.
2010-10-15
» Läs mer
Ulrika lever med ständig smärta
– Sjukdomen är som ett batteri. När jag har lågt batteri får jag mer ont, har sämre immunförsvar och då måste jag vila och ladda batteriet igen, säger Ulrica Holmgren, 34, som lider av fibromyalgi.
Läs mer.
2010-10-08
» Läs mer
Smärtan finns där - men Anna mår bra
Anna Evertsson på Månsagård utanför Långås är sovrumsdörren full av små lappar i olika färger. Där kan man läsa positiva påståenden som: att leva ett liv, inte vinna ett krig och att man är expert på sig själv. Kloka ord hon behöver för att ta sig igenom dagen. Sedan hon var åtta år har hon dagligen levt med smärta i kroppen.
Läs mer.
2010-09-27
» Läs mer
Spikmatta gav viss lindring
Behandling med spikmatta kan hjälpa patienter mot den mest intensiva smärtan. Däremot syns inga långsiktiga effekter, enligt en mindre svensk studie.
Läs mer.
2010-09-15
» Läs mer
En grön minut hjälper mot stress
Kasta en blick på träden utanför fönstret – och undvik att gå in i väggen. Bara en minut i sol och natur dämpar blodtryck, puls och stresshormoner.
Läs mer.
2010-08-20
» Läs mer
Ny princip för hur muskelsmärta signaleras upptäckt
Långvarig muskelsmärta kan hänga samman med en tidigare okänd princip för hur smärtsignaler fortplantas i människokroppen. Det visar Umeåforskarna Tuija Athanassiadis och Karl-Gunnar Westberg, i samarbete med kanadensiska kolleger, i den vetenskapliga tidskriften PLoS One.
Läs mer.
2010-08-04
» Läs mer
Nya smärtstillande gjorda av snigelspott
Forskare har lyckats tillverka en ny sorts supereffektiva smärtstillande piller – gjorda av snigelspott.
Läs mer.
2010-08-03
» Läs mer
Allsång får kroniskt sjuka att dra på smilbanden
"Man känner en oerhörd glädje när man sjunger”
Läs mer.
2010-06-23
» Läs mer
Konsortiet Europain inleder projekt för att förbättra behandling mot kronisk smärta
Europain, ett konsortium av privata och offentliga intressenter som finansieras av Innovative Medicines Initiative (IMI), tillkännagav idag att man inlett ett femårigt projekt för att fördjupa förståelsen och förbättra behandlingen av kroniska smärttillstånd. Projektet kommer under fem år framåt att få 6 MEUR från IMI och 12,5 MEUR i olika bidrag från EFPIA, den europeiska branschorganisationen för läkemedelsföretag.
Läs mer.
2010-06-23
» Läs mer
Långtidssjukskrivna ofta kränkta
Det är inte ovanligt att långtidssjukskrivna personer känner sig kränkta inom vården. Att inte ha mötts av respekt eller att ha behandlats nonchalant av vårdpersonalen är faktorer som är allra starkast kopplade till att känna sig kränkt.
Läs mer.
2010-06-15
» Läs mer
Rätt rehabilitering kan hjälpa smärtpatienter bli mer aktiva
Rehabilitering där patienter med långvarig smärta får både fysisk träning och hjälp att ändra beteende förbättrar förutsättningarna för att komma tillbaks till en aktiv vardag.
Läs mer.
2010-04-30
» Läs mer
Nya rön kan hjälpa de med kronisk värk
Efter att ha studerat starka chilifrukter hoppas nu forskarna kunna utveckla en medicin som hindrar kroppen att känna smärta.
Läs mer.
2010-04-29
» Läs mer
Rehabilitering mot smärta fungerar sämre än väntat
Multimodal rehabilitering hjälper inte mot smärta. Däremot får den människor i arbete.
Läs mer.
2010-04-28
» Läs mer
Träning bäst mot kronisk smärta
Fysisk träning kombinerat med åtgärder som påverkar beteendet ger bäst utdelning över tiden för patienter med långvariga smärttillstånd från muskler och leder. Det visar en rapport som presenteras idag och som bygger på en utvärdering av alla tillgängliga studier på området.
Läs mer.
2010-04-27
» Läs mer
Ny metod för smärtpatienter
- Det är viktigt att lära sig att acceptera smärtan. Det säger man i ett nytt projekt på smärtrehabiliteringen i Östersund.
Läs mer.
2010-04-07
» Läs mer
Vidarkliniken effektiviserar sina vårdprogram
Det antroposofiskt inriktade sjukhuset Vidarkliniken gör nu sina vårdprogram tydligare och mer mätbara. Först ut är tre vårdprogram med komplexa patientgrupper och stor hälsoekonomisk potential: smärta/fibromyalgi, utmattningssyndrom samt cancerrehabilitering.
Läs mer.
2010-03-18
» Läs mer
När patientens egen upplevelse är viktigast
Professor Inger Ekman är stolt. Ansökan i vårdforskning hon fått i uppdrag av rektor vid Göteborgs universitet att koordinera, gav 90 miljoner kronor på fem år för forskning om personcentrerad vård, (PCV) vid långvariga tillstånd. Personcentrerad vård vänder på prioriteringen i vården.
Läs mer.
2010-03-18
» Läs mer
Bli värkfri med laser
Värk i rygg, nacke och axlar kan motas med osynligt ljus. Laserbehandling är effektivt för att lindra smärta i nacken, visar en ny stor studie. Ulf Jansson, 67, slapp sin besvärliga nacksmärta med hjälp av laser. - Det är så skönt att slippa värk. Nu behöver jag inte ta värktabletter varje dag, säger han.
Läs mer.
2010-03-17
» Läs mer
Slipp nervsmärta med ny medicin
Brännande, krypande, huggande, bultande eller isande. Omkring 350 000 svenskar lider av neuropatisk smärta. Nu finns nytt hopp för de drabbade - två nya smärtläkemedel testas i Sverige. Tvåbarnsmamman Annika Lindgren, 40, står i kö för att få prova. - Jag blir överlycklig om det fungerar.
Läs mer.
2010-03-17
» Läs mer
Känsloladdat teaterspel lindrar fibromyalgipatienters smärta
I ett unikt svenskt forskningsprojekt inom kulturhälsa, med deltagande av skådespelare från Dramaten, visar forskare vid Uppsala universitet att fibromyalgipatienters smärta lindrades av att få spela teater med starka känslouttryck. Studien publiceras i den amerikanska vetenskapliga tidskriften The Arts in Psychotherapy.
Läs mer.
2010-03-17
» Läs mer
”Mitt tillstånd blir sämre”
Distriktssköterskan EvaLinnea Torstensson hade hela tiden känslan av att inte räcka till och hade svårt att se vad som var rimligt att andra kunde förvänta sig av henne. Ständigt på högvarv med hjärtklappning och sömnlöshet slog utmattningsdepressionen till sist ut henne 2001.
Läs mer.
2010-01-12
» Läs mer