Boktips

 

Wicksell, Rikard

Att leva med smärta
– ACT som livsstrategi

Detta är en bok för dig som vill veta vad du själv kan göra för att förbättra din tillvaro, även om smärtan inte försvinner. Metoden som beskrivs kallas ACT och är en vidareutveckling av kognitiv beteendeterapi, KBT, med inslag av mindfulness.

Förlag: Natur & Kultur
ISBN: 9789127136113Waever, Christina

En socialt begränsande kronisk sjukdom
Hur man förklarar sjukdom för vänner, familj och anhöriga

En bok med förslag på hur man kan förklara kroniska sjukdomar för familj, anhöriga och gamla som nya vänner. Författaren har själv M.E. och Fibromyalgi och har genom sin utbildning och sitt arbete studerat mänskligt beteende.

Förlag: FramSteget Bokförlag
ISBN: 9789186839505

Boken kan bland annat köpas här.

Finer, Basil

Lindra smärtan!
Om medicinsk hypnos i smärtbehandling

Utdrag från Adlibris: "I den här boken skriver narkosläkaren Basil Finer kunnigt och ömsint om många människors ständiga följeslagare i livet – smärtan. Han delar med sig av ett helt smärtläkarlivs erfarenhet av hypnosbehandlingar på en smärtklinik. Vi får råd om hur vi möter smärtpatienter, vilken grund hypnosterapi bör bygga på och hur den kan utföras. Boken riktar sig till både smärtpatienter och sjukvårdspersonal.Basil Finer är narkosöverläkare. I mer än trettio år arbetade han på en tvärvetenskaplig smärtklinik vid Samariterhemmets sjukhus i Uppsala."

Förlag: 33 sidor
ISBN: 978-91-982030-7-3

Boken kan köpas på Adlibris.

Saric, Gunnel

Min vän smärtan

Kan den långvariga smärtan ha en mening? Kan den vara ett verktyg som hjälper oss att se klart, att utvecklas i styrka och mod? Att den, liksom den akuta smärtan, varnar för något som är fel, men på ett mer subtilt, svårtydbart sätt? Kanske är det hela vår livsstil som är fel?

Förlag: Ariton Förlag
ISBN10: 9198058126
ISBN13: 9789198058123

Boken är slutsåld på förlaget.

Tapper, Mirjam

Fyll på din energi!
Färg & form för fibromyalgiker

 Mirjam Tappers uppföljare till sin förra bok ”Fibromyalgi – kronisk värk och trötthet”.
I den förra boken berördes en del av de idéer som den nya boken bygger på, nämligen att färg och form i våra miljöer påverkar oss -  kanske mer än vi vanligtvis tror. I denna bok får läsaren hjälp att upprätta sitt eget färgkort och att arrangera om föremålen i sina hem med hjälp av den urgamla läran om Feng shui.
Boken innehåller också rekommendationer om mat och dryck som bygger på de rätta färgerna för fibromyalgiker.
Boken kan även användas av dem som lider av andra värksjukdomar eller av hälsomedvetna människor överhuvudtaget.

Medlemmar i Fibromyalgiförbundet får köpa boken för 159 kr + frakt. Beställ via e-post eller telefon 0491-133 39.

Förlag: Mita Bokförlag
ISBN: 9789197715034

Fibromyalgi - Kronisk värk och trötthet

Denna bok - som delvis bygger på tysk forskning - beskriver syndromet och föreslår olika vägar till självhjälp som kan underlätta tillståndet och bidra till att man lättare kan hantera sin sjukdom.

Som medlem i Fibromyalgiförbundet får du köpa boken till ett kraftigt rabatterat pris (75 kr). Beställning görs via din lokalförening som beställer via e-post eller telefon 0491-133 39.

Förlag: Mita Bokförlag
ISBN: 9789197715003

Jan Lidbeck

Shamanens sång

Smärtläkaren Jan Lidbeck, verksam vid Skånes Universitetssjukhus i Lund, har skrivit en samhällskritisk roman om en smärtpatient. Jan Lidbeck själv om sin bok:


"Detta är historien om en far och en dotter. Det är också berättelsen om en verklighet som drabbat tusentals människor i dagens Sverige och som engagerar ännu fler. Berättelsen grundar sig i allt väsentligt på verkliga skeenden vilka jag som läkare levt med dagligen under snart två decennier och som kulminerat under senare år. I detta samhällsmedicinska drama vill jag bjuda in läsaren till fördolda verkligheter, tysta krig med konflikter mellan läkare, patienter och läkare, sjukskrivna och Försäkringskassan och mellan läkaretiken och statsmaktens "spel om de sjukskrivna"."

 

Förlag: Arconia, 2011

ISBN10: 9163386747

ISBN13: 9789163386749

 

Jan ger ut boken på eget förlag. Gå till hemsidan, www.shamanenssang.se, för information om var du kan köpa boken. Boken går även att beställa hos vanliga bokhandlare.

Hans Norén

Leva med fibromyalgi. 101 tips – smärtlindringar.
25 egna berättelser

Boken syftar till att öka kunskapen om fibromyalgi och att ge tips om smärtlindringar. Författaren Hans Norén, som själv har fibromyalgi, hoppas att fibromyalgidrabbade ska få mindre smärta och ökad livskvalitet genom att använda bokens idéer om smärtlindring. Medlemmar i Fibromyalgiförbundet får rabatt och betalar 129 kr  + frakt 28 kr = 157 kr (inkl.moms). Beställ boken här.

 

Förlag: Vulkan

ISBN: 9789163760846


Omdöme från pensionerade smärtläkaren Sune Fredenberg: "Bokens allra främsta styrka tycker jag är att du och medförfattarna visar på hur mycket man faktiskt kan göra för att hantera sin sjukdom och må bättre. Jag har jobbat i 12 år med smärtrehabilitering och det är ju just olika sätt att hantera långvarig “obotlig” smärta som en rehabilitering går ut på. Det var uppmuntrande att läsa att du och så många andra har kommit så långt på den vägen. "

Karin Öckert

Smärta i fokus: bli din egen medicinska detektiv

Tandläkare Karin Öckert lär dig att ta din hälsa i egna händer med hjälp av det funktionsmedicinska konceptet, som fokuserar på livsstil- och omgivningsfaktorer samt kosttillskott. Framför allt handlar boken om hur du kan hitta de 'bovar' som belastar din kropps försvarssystem, t.ex. toxiner, amalgam, allergener, mikroorganismer, försurning och felaktig belastning, och vad du kan göra för att oskadliggöra dem.

 

Förlag: Solrosens förlag, 2006

ISBN: 9789188362339

Hélène Sandmark

Perspektiv på kvinnors hälsa i arbetslivet

Antologin ger den officiella statistiken om den svenska arbetsmarknaden i ett könsperspektiv och visar hur det hälsofrämjande arbetslivet ser ut. Vad hälsa innebär och hur den ska förstås visas med utgångspunkt i den franske filosofen Merleau-Pontys beskrivning av människan. Riskfaktorer för långtidssjukskrivning hos kvinnor i befolkningen och i karriäryrken lyfts fram i boken

 

Förlag: Studentlitteratur, 2012

ISBN: 9789144070469

Julia Lokka

Smärtmentorn

Boken Smärtmentorn är till för dig som lever med värk, oavsett om det handlar om muskelvärk, ledvärk, migrän, huvudvärk, ryggbesvär eller hälsporre, eller som är frisk men som känner att du inte är riktigt nöjd med livet.

Harvey Diamond

Lev utan smärta

Harvey Diamond är den världsberömde författaren till succéboken "Fit For Life". I boken Lev utan smärta fokuserar Harvey Diamond på hälsosam kost för sjukdomstillstånden fibromyalgi, lupus, artrit och ME/CFS.

 

Förlag: Gramma, 2008

ISBN10: 8791953057
ISBN13: 9788791953057

 

Boken kan köpas på bl a Adlibris.

Katarina Johansson

Mer energi med MUMS

MUMS - Mat, Umgänge, Motion och Sömn är Katarinas fyra grundpelare i livet för att må bra, hantera vardagen och få energi. I denna bok vägleder hon dig i en positiv, skön anda, och hjälper dig att må bättre både på insidan och utsidan. I boken får du enkla effektiva verktyg för att med små steg och sunt förnuft guidas och inspireras till att förändra små saker i vardagen, som i det långa loppet kan göra stor skillnad.

 

Förlag: Kenosis AB, 2014

ISBN: 9789163756115

Boken kan bl a. köpas här.

Agneta Löfquist

Mitt liv som trött

Agneta levde ett hektiskt men stimulerande liv med familj, eget företag och många åtaganden. Allt var roligt och positivt men tempot var alldeles för högt. Agneta blev utbränd inifrån och drabbades av kroniskt trötthetssyndrom. Boken beskriver nära och personligt hur vardagen påverkas av att leva med kronisk trötthet. Detta är en resa mellan hopp och förtvivlan, trötthet och livsglädje.

 

Förlag: Sivart Förlag AB, 2006

ISBN: 9789197583558

Birgitta och Christian Brunes

Går signalen fram?

En bok om mutipel skleros (MS), kronisk trötthet och signalsubstanser. Författarnas behandlingsmodell handlar om hur psyket, nervsystemet och immunförsvaret samverkar, den s k PNI-metoden - Psyko-Neuro-Immunologi. Här förklaras hur psyket, nervsystemet och immunförsvaret samverkar och hur denna samverkan kan störas av gifter i vår omgivning.
Boken kan beställas genom att mejla till christian@brunes.se.

Maj-Len Öhberg

Skymtar hamn från ingenmansland

Maj-Len Öhberg, journalist och samtalscoach, har sktivit en diktsamling om hur det är att leva med långvarig smärta.

 

Häftad, 46 sidor.
Pris: 105 kr inklusive frakt + porto 25 kr.
Skickas efter noterad betalning till bg 799-0740.
Mottagare: Maj-Len Öhberg
Utdrag ur samlingen:

JAG LEVER
Jag lever
men
inte ändå
jag orkar
men
inte ändå
jag arbetar
men
inte ändå
jag sover
men
inte ändå
jag lever
men
inte ändå

Johannes Lind

Medicinskt svårförklarliga symtom : som t ex elkänslighet, fibromyalgi, kronisk trötthet, kemisk känslighet, utbrändhet

Johannes Lind är läkare, har medicin doktorsexamen i cellbiologi och är specialist i invärtesmedicin, allergologi och reumatologi. Många års erfarenhet av arbete med dessa patienter har nu resulterat i denna bok.

 

Förlag: Books on Demand, utgiven: 201009     

ISBN10: 9174651021     

ISBN13: 9789174651027

Cathrine Tibbling

Öppna ögonen & ta hand om din glädje!

Följ med på en positiv hälsoresa med fokus på skrattets underbara konst! Fakta om fysiologiska skratteffekter blandas med berättelser ur det verkliga livet. Följ med chefen som med ett positivt synsätt för en yrkesgrupp att blomstra, följ med sjukhusclownerna på arbetspass bland svårt sjuka barn, lyssna på en stand-up komikers syn på glädje och hör om en ung kvinnans styrka att se det positiva i ett slutskede av livet. Glädjen finns överallt! Konsten är att se den och förmågan är att använda den.

 

Förlag: LevNu Bokförlag, 2010    

ISBN10: 9197881503     

ISBN13: 9789197881500

Inger Garpebring

AJ! Vad händer med min kropp? Och med samhället?

När det moderna samhället skapar allt mer stress, och allt fler drabbas av stressens konsekvenser; utmattning, smärta, hjärtinfarkt osv. hur kommer det sig då att politiker fattar beslut som bidrar till fortlöpande nedrustning av vår välfärd? Vart har humanismen och solidariteten tagit vägen? Detta är några av frågorna som Inger Garpebring ställer sig i boken.

 

 

Books on Demand, 2010-03 (häftad)

ISBN: 9789186409845

ISBN-10: 9186409840

Joanne Dahl, Tobias Lundgren

Släpp taget om smärtan

ACT - Acceptance & Commitment Therapy - är baserad på kognitiv beteendeterapi och en av de snabbast växande psykoterapierna idag. Metoden erbjuder ett helt nytt sätt att se på långvarig smärta. Psykologerna JoAnne Dahl och Tobias Lundgren ger oss insikter och verktyg att acceptera, och att lära oss att leva med smärtan. På så sätt kan vi återta kontrollen över våra liv.

 

Förlag: Wahlström & Widstrand, 2008

ISBN10: 9146218793
ISBN13: 9789146218791

Millberg, Vanja

När föräldrar och sjukvård sviker

En berättelse om en ung kvinnas kamp för överlevnad.

 

Förlag: Solrosens förlag AB, 2008-09
ISBN: 9188362418/91-88362-41-8
EAN: 9789188362414

 

Boken kan köpas här.

Bragée, Björn & Britt

Kroppens vrede

Kroppens vrede är skriven för dem som har drabbats av långvarig smärta och för dem i deras omgivning, som också påverkas. Författarna, sjukgymnasten Britt Bragée och smärtläkaren Björn Bragée, har en rik och mångsidig erfarenhet av smärtbehandling. 1987 grundade de Smärtkliniken Kronan i Stockholm.


Albert Bonniers förlag AB, 1999-09

ISBN: 9100568686 / 91-0-056868-6

EAN: 9789100568689

Boken är slutsåld på förlaget.

Helling, Jonas

Att leva med smärta

Långvarig smärta är ett av våra osynliga handikapp. Det är ett problem både för samhället och individen. Enbart reumatiska sjukdomar kostar 36 miljarder kronor årligen. Besparingar inom smärtvården i landstingen minskar dessutom möjligheterna till behandling.

I boken Att leva med smärta möter vi människor som lider av smärta av olika orsaker. Det kan vara sjukdomar som Bechterews sjukdom, Reiters sjukdom, bältros, fibromyalgi, ledgångsreumatism, migrän och artros eller smärta orsakad av idrottsskador. Alla lever med daglig smärta men har inte tillåtit smärtan att råda över livet. Deras berättelse kan hjälpa andra i samma situation. 


Förlag: Ekerlids Förlag, 2004

ISBN: 91-89617-85-1/978918961785

Einhorn, Stefan & Nisell, Ralph

Ont i kroppen

På ett rakt språk och med många exempel besvarar de erfarna läkarna Ralph Nisell och Stefan Einhorn frågor som: Varför gör det ont? Hur tar jag reda på orsaken? Vad kan jag göra åt smärtan? När ska jag söka läkare? Vilken behandling finns det? De beskriver vad som händer till både kropp och själ hos den som lever med smärta.


Förlag: Bokförlaget Forum, 2007

ISBN10: 9137131109

ISBN13: 9789137131108

 

Boken är slutsåld på förlaget.

Gunnar Aronsson, Torbjörn Åkerstedt m fl

Om trötthet

Normal trötthet försvinner efter en stunds vila, medan mental trötthet innebär att man inte orkar ta emot eller bearbeta fler intryck eller impulser. Den här boken tar upp trötthet utifrån flera olika angreppssätt: sjukdomstillstånd som kronisk trötthet, utmattningssyndrom, den stressrelaterade tröttheten, arbetstidens effekter.

 

FAS (Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap), 2004

 

ISBN: 978-91-89602-20-5

 

Boken finns att ladda ner gratis här.

Tallmo, Karl-Erik

När livet tog en annan väg

Karl-Erik Tallmo berättar om hur han drabbades av amalgamförgiftning och fibromyalgi, med ständig muskel- och ledvärk samt kronisk trötthet.

 

Förlag: ArtBin, 2004

Boken är slutsåld på förlaget.

Anderberg U M & Bojner Horwitz E

Fibromyalgi - på grund av stress?

Den här boken riktar sig till dem som har sjukdomen fibromyalgi eller annan stressrelaterad ohälsa där smärta är ett vanligt symptom. Den riktar sig även till alla som vill lära sig mer om vad fibromyalgi är och hur man kan hantera sjukdomen. Här finns råd och rekommendationer till behandling och rehabilitering samt några fallbeskrivningar.


Förlag: Ica Bokförlag, 2007
Artikelid: 9789153427650
Boken kan köpas här.

Brattberg, Gunilla

Dömd att bli missbedömd : om det osynliga funktionshindrets dilemma

Många funktionshinder är osynliga. Människor med osynliga funktionshinder blir ofta missbedömda och missförstådda. Ibland är denna missbedömning och missförståelse ett större problem än själva funktionshindret. Speciellt svårt blir det när människor, som är till för att hjälpa - i vården, i omsorgen och på Försäkringskassan - missbedöm­er och missförstår.
Målgruppen för denna bok är i första hand alla som möter männ­iskor med osynliga funktionshinder, både professionellt och privat. Det gör nästan alla eftersom människor med långvarig smärta är så vanligt förekommande i befolkningen.

 

Förlag: Värkstaden, 2013

ISBN10:  9197716162
ISBN13: 9789197716161

 

Värkmästarnas värkstad

Om efterbyggande vård för människor med värk och smärta.

 

Stockholm Liber Utbildning 1995

ISBN: 9163415062 / 91-634-1506-2
EAN: 9789163415067

Boken kan köpas här.

Bresler, David E (Richard Trubo)

Befria dig från smärta

En bok om nya och gamla behandlingsmetoder baserade på en medicinsk helhetssyn och med trettiofem praktiska övningar i aktiv egenvård.


Förlag: Wahlström & Widstrand 1983

Gullacksen, Ann-Christine

När smärtan blir en del av livet

Livsomställning vid kronisk sjukdom och funktionshinder.Utgivare: Gyllene snittet
Kan köpas på www.pickabook.se.

Henriksson, Chris

Living with Fibromyalgia

A study of the consequences for daily activities.

Linköping University Medical Dissertations No. 445.

Department of Caring Sciences, Faculty of Health Sciences, Linköping University, S-581 85 Linköping, Sweden, 1995

Hellström, Annemarie

Livsglädje

Förlag: Arnémia Förlag 1993
ISBN: 9197089915 / 91-970899-1-5
EAN: 9789197089913

Henriksson, K G m fl

Fibromyalgi och kronisk muskelvärk - orsak, diagnostik och terapi

Astra Läkemedel AB, 2000

LIF (Läkemedelsindustriföreningen)

Patient-FASS 2008-2009

Patient-Fass är allmänhetens uppslagsbok om läkemedel.

Kan beställas online här.

Lundgren, Ewa Katrin

Hål i väven fibromyalgi - ja, vadå!

Beställning via e-post: ewa.katrin@oreline.net eller telefon 019-13 23 60
Pris: 100 kr inkl. moms + porto

På väg mot Livskraft & Livsmod

Ett samtalsunderlag för självhjälpsgrupper i rehabiliterande syfte.

Beställning som ovan.

Pris: 75 kr inkl. moms + porto

Olin, Robert & Schenkmanis, Ulf

Fibromyalgi

Förlag: Sveriges Radios förlag 1996

 

Boken kan beställas från:

Förlagshuset Gothia
Box 15169
104 65 STOCKHOLM
Kundtjänst: Tel. 08-462 26 70

Fax: 08-462 03 22

Olin, Robert, Klein, R & Berg, P A

A Randomaised Double-Blind 16-Week Study of Ritanserin in Fibromyalgia Syndrome

Clinical and Analysis of Autoantibodies to Serotonin, Gangliosides and Phospholipids. Clin. Rheumatol.

1998;17:89-94

Olin, Robert & Borgenhammar, E

Tillitsbristsjukdomar - Myt eller verklighet?

Nationella folkhälsokommittén, Regeringskansliet, 1997.
Beställningstelefon: 08-405 10 00

Pind, Robert

Ut ur smärtan : bruksbok för smärtpatienter

Förlag: Wahlström & Widstrand, 1983

Prioriteringsdelegationen

prio...

En tänkvärd skrift om de små och stora valen.

 

Pris: 100 kr för 100 st, exklusive frakt

Beställning via e-post: ane@btk.st

Riksförsäkringsverket

Rättviseboken

Likformig och rättvis tillämpning av socialförsäkingslagstiftningen. Beställs från Riksförsäkringsverkets kundtjänst,
tel. 08-795 23 55 eller via fax 08-760 58 95.