Svenska nyheter och artiklar 2011

"Patienterna" mycket kritiska
– Den absolut viktigaste rollen en läkare har i bemötandet av sin patient, är att respektera och tro och lyssna på sin patient. Det betonar Kerstin Schelin, ordförande i Falu Fibromyalgiförening och informatör för Sveriges Fibromyalgiförbund.
Läs mer.
2011-12-13
» Läs mer
Kan sjukdom fejkas?
– Se patienten som människa – inte tvärtom. Det rådet förmedlar distriktsläkaren Olle Hellström till sina kollegor i en artikel i Läkartidningen. Han hoppas att hans erfarenheter och funderingar kan vara en möjlig väg till självhjälp för patienter. Läkaren menar att upplevda krämpor kan vara ett sätt för oss att dölja egna tillkortakommanden, att vi inte blivit den vi ville bli.
Läs mer.
2011-12-13
» Läs mer
Smärtprojekt i Västerbotten
Smärtrehabiliteringen i Umeå satsar på att utbilda 27 hälsocentraler i Västerbottens län för att personalen ska lära sig mer om hur man hjälper patienter som lider av långvarig smärta.
Läs mer.
2011-12-12
» Läs mer
Säga nej är bra för hälsan
Är du en person som alltid ställer upp? Då kan det vara dags att dra i nejbromsen. Den som ständigt sätter andras behov framför sina egna riskerar att bli både stressad, sur och sjuk.
Läs mer.
2011-12-12
» Läs mer
Knepigt att bedöma arbetsförmåga
Läkare behöver mer kunskap och bättre metoder för att bedöma patienternas arbetsförmåga.
Läs mer.
2011-12-05
» Läs mer
Vitlök gav svar om paracetamol
Vitlök, chilipeppar och wasabisenap. Dessa smaksättare har hjälpt forskare i Lund en bit på vägen mot att hitta ett nytt ofarligt smärtstillande läkemedel.
Läs mer.
2011-11-25
» Läs mer
Medicinska bevis för att naturen läker
Att ha möjlighet att motionera i en fridfull natur, gärna lövskog, är mycket viktigt för dagens stressade människor. Det har Matilda Annerstedt konstaterat i sin avhandling vid SLU. Återhämtning från stress blev mer effektiv i en virtuell skogsmiljö med fågelkvitter m.m. än i en lugn inomhusmiljö utan naturljud.
Läs mer.
2011-11-24
» Läs mer
Sömnproblem ökar risken för fibromyalgi
Sömnproblem ökar risken att drabbas av fibromyalgi, visar en ny studie. Förebyggande åtgärder skulle kunna hjälpa tusentals kvinnor att slippa kroniska muskelsmärtor.
Läs mer.
2011-11-14
» Läs mer
”Ingen trodde på att jag var sjuk”
Tänk dig att ha ont i hela kroppen och alla tror att du inbillar dig. Tänk dig sedan att du ska leva med smärtan resten av ditt liv och att det blir ännu värre när du håller handen med din älskade eller lyfter upp ditt barn. Terese fick den föraktade ”tantsjukdomen” fibromyalgi i 20-årsåldern.
Läs mer.
2011-11-10
» Läs mer
Varningssignal som löper amok
Smärta är en livsviktig varningssignal. Men när det går snett växer den till ett brandlarm som inte går att stänga av, trots att elden är släckt sedan länge. Forskarna försöker skruva ned volymen med alla medel.
Läs mer.
2011-10-10
» Läs mer
Jakten på smärtpunkten
Var femte svensk drabbas av långvarig smärta. Värken krymper hjärnan och kostar samhället 87 miljarder kronor om året. Men nu börjar forskarna förstå fenomenet.
Läs mer.
2011-09-13
» Läs mer
Hopp om att lindra kronisk smärta
Ny metod ser hjärnans smärtmekanismer.
Läs mer.
2011-09-05
» Läs mer
Högt pris för kronisk smärta
Cirka 300 miljarder kronor kostar patienter med någon diagnos som är relaterad till kronisk smärta samhället varje år. En summa som motsvarar 10 procent av Sveriges bruttonationalprodukt.
Läs mer.
2011-09-01
» Läs mer
Mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning bekräftas av ny forskning

Redan 2001 kom rapporten ”Slagen Dam: Mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige”. Här visade forskare att 46 % av Sveri...
2011-06-20
» Läs mer
Ann-Christine fick värk av värkmediciner
De lindrar. När effekten avtar börjar vissa öka dosen på egen hand. Det är så ett beroende av värktabletter börjar. Det var så det började för Ann-Christine Malmsten, 53, i Östersund.
Läs mer.
2011-06-13
» Läs mer
Teambaserad smärtrehabilitering minskar heltidssjukskrivning
Långvarig smärta i rörelse- och stödjeorganen är en av de största sjukskrivningsorsakerna i Sverige. En teambaserad smärtrehabilitering minskar andelen heltidssjukskrivningar, visar den avhandling som Vanja Nyberg försvarar vid Umeå universitet den 10 juni.
Läs mer.
2011-06-07
» Läs mer
Förändringar i hjärnan hos kroniskt trötta
Australiska forskare har funnit tecken på hjärnförändringar hos patienter med kroniskt trötthetssyndrom. De anser att det ger stöd för att sjukdomen har biologiska orsaker.
Läs mer.
2011-05-20
» Läs mer
Humorn är hennes stöd i livet
"Du dör inte av det, men du får leva med det." Det var läkarens dom när Landskronabon Karin Poldrugovac för trettio år sedan fick diagnosen fibromyalgi. En kronisk sjukdom som innebär att hon ständigt har ont i sina muskler. En omtänksam klapp på axeln kan smärta som ett knivhugg.
Läs mer.
2011-05-17
» Läs mer
Så kan du själv lindra smärtan
- Oftast kan man inte bli helt frisk från fibromyalgi, men det finns mycket vi kan hjälpa patienterna med för att slippa smärttopparna och kunna hantera värken, säger överläkare Jan Lindbeck, i Hemmets Veckotidning nummer 18.
Läs mer.
2011-04-26
» Läs mer
Meditation minskar smärta
Meditation fungerar som smärtlindring. Det visar en amerikansk vetenskaplig studie.
Läs mer.
2011-04-07
» Läs mer
Enklare få ersättning för fibromyalgi
Sjukdomen fibromyalgi får ofta klä skott för kritik och möts inte sällan av misstro och åsikter om att det handlar om en påhittad sjukdom. Nu har dock en forskare vid KTH börjat testa och nått framgång med en ny metod för att lättare kunna ställa diagnosen fibromyalgi. Det kan bland annat leda till att det blir enklare för de drabbade att få ersättning från Försäkringskassan.
Läs mer.
2011-04-01
» Läs mer
Läkare: ”Stoppa utförsäkringen”
Tillfrisknande sker inte alltid efter tidtabell. Det menar 108 läkare som nu gör uppror och yrkar på ett stopp av utförsäkringarna. – Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag, skriver de i Svenska Dagbladet.
Läs mer.
2011-03-30
» Läs mer
Penseln gav livslust igen
Med hjälp av målandet lyckades Mandana Beheshtian få kraft igen och komma ur den depression som drabbade henne efter en arbetsskada. ”Jag visste inte att jag kunde måla. Men måleriet fick mig att känna: Jag kan någonting!
Läs mer.
2011-03-29
» Läs mer
Depression dyrt för Försäkringskassan
Under 2009 betalade Försäkringskassan ut 63 miljarder kronor i sjukpenning och sjukaktivitetsersättning.Huvuddelen, 77 procent, var utbetalningar för sjukaktivitetsersättning, alltså till människor med stadigvarande nedsatt arbetsförmåga.
Läs mer.
2011-03-29
» Läs mer
Hoppet ökar för sjuka i fibromyalgi
Uppemot en kvarts miljon svenskar kan vara drabbade av fibromyalgi, ett smärtsyndrom som orsakar stort lidande. Forskaren och läkaren Eva Kosek menar att vården står inför en stor utmaning.
Läs mer.
2011-03-24
» Läs mer
Konsten gav Lena styrkan och livsglädjen tillbaka
Snart kan blekingar som söker sjukvård få kultur utskrivet på recept. Men konst som medicin. Kan det verkligen fungera? – Absolut. För mig var det just måleriet som gav mig livsglädjen tillbaka, berättar Lena Gunnarsson från Nättraby.
Läs mer.
2011-02-24
» Läs mer
Kyrklig röst mot utförsäkringar
För sex år sedan gick kyrkorna samman för flyktingamnesti. Nu kan ändringar i sjukförsäkringen bli målet för ett nytt påskupprop.
Läs mer.
2011-02-23
» Läs mer
Studie kan avgöra kontrovers om behandling vid ME/CFS
Vad som är bästa behandlingsmetod mot kroniskt trötthetssyndrom är en kontroversiell fråga. En ny studie pekar nu på att KBT och gradvis utökad träning ger bättre resultat än vila och självhjälpsstrategier.
Läs mer.
2011-02-21
» Läs mer
Lampljus försämrar sömnen
Har du svårt att somna på kvällen? Då ska du tänka över hur många lampor du har tända inomhus när skymningen faller. Det elektriska ljus vi exponerar oss för timmarna innan vi ska lägga oss påverkar nämligen vår insomningsförmåga och hela sömnen.
Läs mer.
2011-01-14
» Läs mer
Leva med fibromyalgi
En av dem som lever med sjukdomen är Mikael. Han är 46 år och har tidigare arbetat som bussförare. Sedan juni 2007 får han tillfällig sjukersättning efter att ha fått diagnosen fibromyalgi. Karin Lemberg, 51 år, fick diagnosen fibromyalgi 2006 efter fyra års sjukskrivning på grund av diskbråck.
Läs mer.
2011-01-03
» Läs mer