Nytta + Nöje = Studie

Motiveras till att börja ta dina promenader genom att medverka i Linas studie om hur fysisk aktivitet påverkar människor med värkproblematik.

Hej!

 

Mitt namn är Lina och jag går en utbildning som heter Hälsa & Livsstil. Vi ska göra ett projektarbete i valfritt tema inom ramarna för hälsa. Mitt arbete kommer att handla om hur fysisk aktivitet påverkar människor med värkproblematik.


Jag har själv fibromyalgi och utmattningssyndrom och träning har hjälpt mig att må mycket bättre både i kropp och knopp. De senaste årens forskning har också visat att fysisk aktivitet är en fantastisk ”medicin” både för hjärnan och kroppen. Sen vet jag att det kan vara svårt att komma igång när kroppen värker och tröttheten är överväldigande. Jag har själv flera gånger börjat träna men har gått ut för hårt, fått bakslag och gett upp. Nyckeln här ligger i att starta väldigt försiktigt och stegra träningen långsamt. Det kan vara jobbigt i början, men det blir successivt lättare.

 

Till mitt projektarbete söker jag nu frivilliga personer som vill ingå i min lilla studie. Tanken är att deltagarna under en sjuveckorsperiod ska promenera en halvtimme/dag, fem dagar i veckan. Aktiviteten (promenaden) ska vara måttlig dvs. att den är något pulshöjande och andningen ska vara lite ansträngd. Deltagarna som ska ingå i studien bör inte vara vana motionärer då jag vill se vad som händer i kropp och knopp under en så relativt kort testperiod. Förhoppningsvis uppnår vi en positiv effekt som gör att ni kommer att vilja fortsätta träna efter studiens slut.
Förutom de positiva effekter träning har på själva fibron, med allt vad det innebär, så har forskningen även visat att om vi är fysiskt aktiva minskar vi risken för andra sjukdomar som t.ex. hjärt- kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, bröstcancer, tjocktarmscancer och depression. Dessutom lever vi längre om vi tränar!

 

Ni som vill vara med och hjälpa mig med mitt projekt kommer att få fylla i ett självskattningsformulär om er självupplevda hälsa i uppstarten av projektet. Sedan kommer ni att få fylla i samma enkät efter projektets slut. Projektet kommer att starta så snart jag har fått tillräckligt med deltagare (mitten-slutet av mars).

 

Varmt välkommen att anmäla ditt intresse till mig, lina_bjurstrom@hotmail.com så kontaktar jag dig för mer information.

 

Vänliga hälsningar,

Lina Bjurström  

 

2018-03-05

 

Tillbaka