Arkiv

Vad är fibromyalgi? Kan kognitiv beteendeterapi hjälpa? Finns biologiska markörer? Föredrag via zoom.
Det kommer att ges ett öppet föredrag den 7 december kl. 14:00 på Universitetshuset i Uppsala i Sal IV och digitalt via Zoom Det är Bo Karlsson specialist i allmänmedicin och doktorand vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet som håller föredraget Det är gratis att delta antingen på

Så ger fibromyalgi smärta – Utbildningsradion
Fibromyalgi har länge varit något av ett vetenskapligt mysterium. Men nu har man inom svensk forskning hittat nya ledtrådar som kan visa vad som orsakar denna kroniska smärtsjukdom. Se inslaget här: https://urplay.se/program/233570-sverige-forskar-sa-ger-fibromyalgi-smarta
En trygg och välfungerande försäkring med människan i centrum
En sjukförsäkring som ger ekonomisk trygghet och ett gott stöd, så att du snabbt kan bli frisk och komma tillbaka till jobbet. Där individen kan förstå och ta till sig beslutet en får. Det är mitt mål som socialminister och jag presenterar nu huvudpunkterna i regeringens program för en trygg och välfungerande försäkring med människan i centrum, skriver socialminister Annika Strandhäll i en debatt artikel i Dagens Nyheter som även publiceras på Regeringskansliets hemsida.
ADHD vanligt hos personer med fibromyalgi
En ny studie visar att fibromyalgi och ADHD kan ofta förekomma samtidigt, vilket kan resultera i ökade symtom för en eller båda sjukdomarna.
NetdoktorPro Medicinsk översikt
Netdoktor Pro riktar sig till vårdpersonal. Detta är en vetenskaplig översikt av sjukdomen, diagnos, symtom och behandling.
Samband mellan Fibromyalgi och GERD
Fibromyalgi tenderar att samexistera tillsammans med gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). Detta enligt en ny studie.
Kan fibromyalgi vara ärftligt?
Hittills har ingen forskning bevisat att fibromyalgi är ärftligt,
men det verkar som att vissa familjer upplever kluster av den kroniska sjukdomen.
Träning minskar oro hos fibromyalgipatienter, enligt ny studie.
Träning kan minska ångest hos patienter med fibromyalgi. Det visar en analys av 10 studier.
Fler läkarbesök borde utgöra smärtfall
Allmänläkarna har bra koll på vad som karakteriserar långvarig smärta men med tanke på hur många som är drabbade är frågan varför inte dessa patienter utgör en större del av läkarnas arbetstid.
“Som läkare kan det vara skrämmande att ställa frågan om smärta då det alltid innebär mer jobb. Därför är det viktigt att vara påläst och förberedd inför patientmötet”,
säger överläkare Karsten Ahlbeck när han kommenterar svaren från läkarutbildningen Vad vet du om svår långvarig smärta? Detta enligt en artiklen i Netdoktorpro.
IBS kan komma att behandlas med smörsyra
Personer med IBS (irritabel tarmsjukdom) har en lägre andel bakterier som kan producera smörsyra i tarmen,
vilket kan vara en bidragande orsak till att de drabbas av sjukdomen. Nu undersöker svenska forskare hur smörsyran
påverkar tarmen och om den kan användas som behandlingsmetod för IBS. Detta enligt en artikel i NetDoktor pro.
Sömnbrist minskar aktiviteten i vissa nervceller kraftigt
För första gången visar nu amerikanska forskare vad som mer exakt händer i hjärnan när människor sover för lite.
Nämligen att aktiviteten i enskilda nervceller blir kraftigt nedsatt. Detta enligt en artikel i Netdoktorpro.
Effektiva metoder för återgång i arbete studeras
Vilka åtgärder fungerar bäst för att sjukskrivna till följd av psykiska problem och smärtproblematik ska komma tillbaka i arbete? Det vill regeringen ta reda på och ger Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte)
i uppdrag att förbereda att under 2018 utlysa medel för forskning på området.
Ändring i diskrimineringslagen
Riksdagen har beslutat att även företag inom varu- och tjänstesektorn med färre än tio anställda ska omfattas av kraven på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. ”Nu öppnas äntligen dörren till många av de bolag vi dagligen möter i vår vardag”, kommenterar Funktionsrätt Sveriges ordförande Lars Ohly, riksdagens beslut. ”Det här är givetvis en förutsättning för jämlikheten och delaktigheten i samhället, och borde varit en självklarhet för länge sedan.”
Söker spetspatienter
Projektet Spetspatienter, som finansieras med stöd av Vinnova, utforskar möjligheten att bygga ett kompetenscentrum som bland annat ska utveckla utbildningar,
innovationer och verktyg för egenvård. För att lyckas i detta vill vi lära oss av engagerade och drivna patienter och närstående!
Det kan till exempel vara någon som har skaffat sig djup kunskap om sin egen sjukdom eller tillstånd, kanske till och med mer än läkare.
Fibromyalgiförbundet på tv
Den 23 oktober medverkade Fibromyalgiförbundet i tv4 programmet Malou efter 10.
Ät hälsosamt och må bättre
Kosten har betydelse för hälsan när du har fibromyalgi och det är aldrig för sent att börja äta hälsosamt. Detta enligt en skribent i Fibromyalgianewstoday.
Myndigheter agerar mot cannabisolja
Polisen har gjort beslag av cannabisolja hos försäljare på grund av misstanke om narkotikabrott.
Samtidigt har Läkemedelsverket skickat brev till flera försäljare med budskapet att de bryter mot läkemedelslagen.
Så kallad CBD-olja tillverkas från industrihampa och har fått sitt namn efter den huvudsakliga farmakologiska ingrediensen cannabidiol.
Oljan säljs till svenskar med positiva hälsopåståenden om effekt vid olika sjukdomar.
Försäkringskassan vill ha klara besked om ME
Läkarkåren är splittrad när det kommer till diagnosen ME/CFS.
Därför vill Försäkringskassan att Socialstyrelsen sätter ner foten.
– Vi ska göra försäkringsmedicinska bedömningar baserat på underlag av läkare. Och det är klart att det är en utmaning för oss att hantera rättssäkerheten när det är olika viljor i professionen kring det här, säger Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör vid avdelningen för sjukförsäkring, Försäkringskassan, till Dagens Medicin.
”Kroniskt sjuka behöver lyftas fram i folkhälsopolitiken”
Kronisk sjukdom och funktionsnedsättning är risktillstånd som kan inverka på mycket mer än den fysiska hälsan.
Det skriver Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och allergiförbundet, Lotta Håkansson, ordförande, Reumatikerförbundet, Inger Ros, ordförande, Riksförbundet Hjärtlung, och Fredrik Löndahl, ordförande, Svenska diabetesförbundet i en debattartikel i Dagens Medicin.
Garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen höjs
Garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen, det som tidigare kallades för förtidspension, höjs nästa år.
– Det görs en årlig höjning av prisbasbeloppet, för att se till att våra ersättningar hänger med prisutvecklingen. Om så inte sker riskerar vi att urholka pensioner och andra stöd, genom att de halkar efter prisutvecklingen i samhället i stort, säger socialminister Annika Strandhäll.
”Kroniskt sjuka behöver lyftas fram i folkhälsopolitiken”
Kronisk sjukdom och funktionsnedsättning är risktillstånd som kan inverka på mycket mer än den fysiska hälsan. Det skriver Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och allergiförbundet, Lotta Håkansson, ordförande, Reumatikerförbundet, Inger Ros, ordförande, Riksförbundet Hjärtlung, och Fredrik Löndahl, ordförande, Svenska diabetesförbundet i en debattartikel i Dagens Medicin.
”Större grepp krävs om vården ska bli jämlik”
Om patienter och professioner kan arbeta tillsammans på nya sätt så kan svensk hälso- och sjukvård bli världsledande när det gäller jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar, skriver fyra debattörer