Paindrainer lanserar patient-centrisk smärtapp

Paindrainer appen har visat på vetenskapligt dokumenterad effekt i flertalet kliniska studier och är en CE-märkt medicinteknisk produkt. Kliniska studier visar på god klinisk effekt att öka livskvaliteten och minska upplevelsen av smärta vid regelbunden användning av Paindrainer under 12 veckor.

Med hjälp av artificiell intelligens hjälper Paindrainer användaren att förstå hur vardagliga aktiviteter påverkar smärtnivån för att kunna ta kontroll över den.
Idén bakom appen föddes då en av grundarna, Maria Rosén Klement deltagit i flera smärtrehabiliteringsprogram och insåg att smärtan påverkas av fler faktorer än vad som själv går att hålla reda på. Maria var mitt i livet med forskarkarriär och tre yngre barn när en olycka orsakade en nervskada i ländryggen.

”Att förstå sin smärta och hitta rätt aktivitetsbalans i sin vardag är en stor utmaning när man lever med smärta. Jag hittade ingen hjälp i de smärtrehabiliteringsverktyg som vården erbjöd. Det är för många parametrar på en dag att hålla reda på, och den ena dagen är sällan den andra lik. Då förstod jag att det behövdes en lösning som med stöd i avancerade beräkningar kunde visa på orsak och samband av smärta.”, säger Maria Rosén Klement en av grundare av Paindrainer AB och idag verksam som Scientific Advisor i företaget.

Var femte svensk lever med smärta som påverkar deras livssituation. Av dessa har endast 1–2% tillgång till smärtspecialister för att få hjälp att hantera sin smärta. Ledande sjukhus och smärtspecialister i Skandinavien och USA har bidragit till utvecklingen av appen.

”Varje användare får tack vare vårt neurala nätverk helt personliga rekommendationer utifrån sin egna data. Att kombinera neurala nätverk med klinisk praxis inom smärthantering öppnar upp helt nya möjligheter inom digital healthtech. Vi ser med stor tillförsikt fram emot global expansion med siktet inställt på USA, efter lansering på den svenska marknaden.”, säger Erik Frick VD Paindrainer AB.

”Med långvarig smärta kan jag inte ta saker och ting för givet längre, men Paindrainer appen guidar mig genom dagen, och jag får energi kvar för att delta i aktiviteter som jag värdesätter – det ger livskvalitet!”, avslutar Maria Rosén Klement.

Om PainDrainer AB PainDrainer AB är ett bolag som utvecklar digitala redskap inom hälsa. PainDrainer grundades 2018 av Prof. Carl Borrebaeck, Dr. Maria Rosén Klement (själv smärtpatient), samt Göran Barkfors (IT-specialist). Idén föddes gemensamt då Maria efter att ha deltagit i flera smärtrehabiliteringsprogram insåg att smärtan påverkas av fler faktorer än vad som går att själv hålla reda på, då den ena dagen sällan är den andra lik. PainDrainer® använder avancerade beräkningar baserat på artificiell intelligens för att coacha användaren i att planera sin dag utan att överskrida en viss smärtnivå samt säkerställa att det finns energi över till aktiviteter som användaren värdesätter högt.

PainDrainer® har klinisk evidens, är baserat på Acceptance and Commitment Therapy (ACT), self-management och artificiell Intelligens (AI) samt är CE-märkt medicinteknisk produkt, klass I.