Sök
Stäng denna sökruta.

Nätutgivare kämpar mot fibromyalgisymptom

Under 17 år hade Joe Steck ett eget företag inom finansiell planering och efter det tjänade han sexsiffriga belopp som försäljare för en stålmonteringsfirma. Sedan började han plötsligt få trassel med sin fysiska hälsa.

I en telefonintervju berättar den nu 52-årige Steck: “För åtta år sedan drabbades jag av något som ingen kunde diagnostisera. Jag gick från att vara sängliggande och nästan oförmögen att arbeta till att få krampanfall. Min största rädsla var att jag hade en tumör i ryggen eller i hjärnan. Det tog nästan tre år (för läkarna) att komma fram till vad jag inte hade för att kunna ställa en diagnos. 


Han diagnostiserades med kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi. National Institutes of Health definierar fibromyalgi som “ett tillstånd som orsakar muskelsmärta och trötthet” och som skapar “ömma punkter” på områden som höfter, armar, ben, nacke, rygg och skuldror. Andra symptom kan innefatta huvudvärk, stickningar och domningar I extremiteterna samt problem med tänkande och minne. Det finns ingen bot.  


I dag, som utgivare av nättidningen MankatoTimes.com, kan Steck inte planera så mycket i förväg eftersom han aldrig vet när tröttheten kommer att drabba honom. ”På grund av detta har jag blivit mycket mindre social. Det är generande när jag är på ett evenemang och börjar svettas och få en tom blick eftersom all min energi är borta”. 


Han kan ibland ha två-tre bra dagar för att sedan plötsligt inte kunna arbeta på flera dagar. All form av känslomässig stress verkar kunna utlösa det här tillståndet. Han skulle vilja ha sin gamla hälsa och sitt gamla liv tillbaka. 


Den kanske största frustrationen är att han inte har lyckats upprätthålla något kärleksförhållande. ”Kvinnorna försöker förstå, men sedan vill de gå ut någonstans (på en dejt) och blir frustrerade när jag inte kan på grund av mina symptom”.


Fibromyalgin har emellertid lärt honom värdefulla “livsläxor”. ”En av dem är att jag har lärt mig att bli mer medkännande”, säger han. Och för att inte hela tiden tänka på sina symptom tillbringar han tid med att be för andras behov. 


När det gäller sitt företag säger han: “Jag har alltid varit bra på att sälja. En försäljare är en god berättare och en god lyssnare. Nu, med min nättidning, lyssnar jag på andra och berättar deras historier och det är givande”. Hans nättidning ger honom mer flexibilitet när det gäller att kunna anpassa sig till den fysiska och mentala berg-och-dal-bana som fibromyalgin för med sig. 


Källa: Newsdemocrat.com

Översättning: Johanna Spetz