Sök
Stäng denna sökruta.

Fibromyalgipatienter behandlas med intravenöst ketamin

Ashraf Hanna, läkare och chef för avdelningen för smärthantering vid Florida Spine Institute i USA, beskriver hur han använder intravenöst ketamin för att framgångsrikt behandla fibromyalgi.

En av dr Hannas patienter, Kathryn Barber, var tidigare VD för ett stort internationellt företag, men var tvungen att sluta sitt arbete när hon utvecklade fibromyalgi. Precis som så många andra patienter fick hon vänta många år på en diagnos. Hon provade ett otal olika behandlingar, men ingenting hjälpte. När hon kom som patient till Florida Spine Institute var hon i princip sängbunden. 


 “Jag hade lidit av utbredd, långvarig smärta och trötthet i 25 år och efter mycket lång tid fick jag 2007 diagnosen fibromyalgi. Under den här tiden var jag i princip sängliggande och hade inget fungerande liv överhuvudtaget. Jag tog smärtstillande läkemedel för att hantera smärtan, men det hjälpte inte mitt tillstånd.”  


“Till slut började hon 2014 behandlas med intravenöst ketamin, av dr Hanna på Florida Spine Institute. ”Den här behandlingen har i princip tagit bort min fibromyalgismärta och behovet av smärtstillande läkemedel. Den har gett mig min livskvalitet tillbaka och ökat min energi så att jag kan göra saker som jag inte har klarat av att göra på flera år.”

Dr Hanna säger att man på institutet var “riktigt stolta” över att kunna erbjuda behandling med intravenöst ketamin till fibromyalgipatienter som inte har lyckats hitta någon annan behandling som lindrar. 

“De här patienterna lider verkligen och många har förlorat hoppet. För flera patienter lyckas vi minska smärtnivåerna dramatiskt. Bara att se på Kathryns otroliga återhämtning/tillfrisknande är en välsignelse för oss alla”, säger dr Hanna i ett pressmeddelande. 

“Intravenöst ketamin blockerar receptorer i hjärnan som ansvarar för att utsöndra kemikalier som orsakar inflammation i nervsystemet, som i sin tur kan orsaka symptom i form fibromyalgismärta. Vad som gör vårt program annorlunda är att vi även införlivar fysioterapi och psykoterapi så att vi inte bara förbättrar smärtan, utan även funktionen, och vi har sett fantastiska resultat”, berättar dr Hanna. 

Ketamin är ett bedövningsmedel som främst används inom veterinärmedicinen och som en rekreationsdrog eftersom dess effekter liknar dem som fås av PCP (fencyklidin). Forskningen om ketamin som möjlig behandling av depression, och andra tillstånd, har ökat under de senaste åren. 


Källa: Artikeln “Fibromyalgia Patients Treated with Intravenous Ketamine”, Fibromyalgia News Today

Översättning: Johanna Spetz