Sök
Stäng denna sökruta.

Arkiv

Glad Sommar

Glad sommar önskar förbundet. Kansliet är semesterstängt fram till 5:e augusti. På återseende då!

Läs mer

Bli medlem nu!

När du blir medlem i Juli får du en present av oss, du kan välja på en liten kylväska eller ett sittunderlag. Som medlem hos oss får du vår tidning FibromyalgiNytt fyra gånger per år. Läs det senaste numret här. Varmt välkommen som medlem! Tillsammans blir vi starkare!

Läs mer

Myndigheter agerar mot cannabisolja

Polisen har gjort beslag av cannabisolja hos försäljare på grund av misstanke om narkotikabrott.
Samtidigt har Läkemedelsverket skickat brev till flera försäljare med budskapet att de bryter mot läkemedelslagen.
Så kallad CBD-olja tillverkas från industrihampa och har fått sitt namn efter den huvudsakliga farmakologiska ingrediensen cannabidiol.
Oljan säljs till svenskar med positiva hälsopåståenden om effekt vid olika sjukdomar.

Läs mer »

Försäkringskassan vill ha klara besked om ME

Läkarkåren är splittrad när det kommer till diagnosen ME/CFS.
Därför vill Försäkringskassan att Socialstyrelsen sätter ner foten.
– Vi ska göra försäkringsmedicinska bedömningar baserat på underlag av läkare. Och det är klart att det är en utmaning för oss att hantera rättssäkerheten när det är olika viljor i professionen kring det här, säger Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör vid avdelningen för sjukförsäkring, Försäkringskassan, till Dagens Medicin.

Läs mer »

”Kroniskt sjuka behöver lyftas fram i folkhälsopolitiken”

Kronisk sjukdom och funktionsnedsättning är risktillstånd som kan inverka på mycket mer än den fysiska hälsan.
Det skriver Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och allergiförbundet, Lotta Håkansson, ordförande, Reumatikerförbundet, Inger Ros, ordförande, Riksförbundet Hjärt­lung, och Fredrik Löndahl, ordförande, Svenska diabetesförbundet i en debattartikel i Dagens Medicin.

Läs mer »

Garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen höjs

Garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen, det som tidigare kallades för förtidspension, höjs nästa år.
– Det görs en årlig höjning av prisbasbeloppet, för att se till att våra ersättningar hänger med prisutvecklingen. Om så inte sker riskerar vi att urholka pensioner och andra stöd, genom att de halkar efter prisutvecklingen i samhället i stort, säger socialminister Annika Strandhäll.

Läs mer »

”Kroniskt sjuka behöver lyftas fram i folkhälsopolitiken”

Kronisk sjukdom och funktionsnedsättning är risktillstånd som kan inverka på mycket mer än den fysiska hälsan. Det skriver Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och allergiförbundet, Lotta Håkansson, ordförande, Reumatikerförbundet, Inger Ros, ordförande, Riksförbundet Hjärtlung, och Fredrik Löndahl, ordförande, Svenska diabetesförbundet i en debattartikel i Dagens Medicin.

Läs mer »

Så ska vården rikta rätt fokus på patienten

Ökat patientinflytande och bättre möjligheter till patientmedverkan är en stark trend inom vården och ses som en viktig del i förbättringsarbetet – både internationellt och i Sverige. Frågan är bara hur det här ska tas från begrepp på pappret till verklighet.

Läs mer »

Personlighetsdrag kan påverka fibromyalgisymptomens svårighetsgrad

Patienter med fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom brukar falla in i en av två olika personlighetskategorier, där den ena kategorin uppvisar allvarligare sjukdomssymptom än den andra. Detta är en insikt som skulle kunna förbättra både utvärdering och behandling av patienter, baserat på deras specifika behov och psykologiska möjligheter.

Läs mer »

Ny rapport: Primärvården måste stärkas

Förtroendet för primärvården i Sverige är svagt. Bara sex av tio svenskar har ett högt förtroende för sin vårdcentral, och 40 procent tycker att väntetiderna är för långa. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys skriver i en rapport att regeringen behöver genomföra en större reform av primärvården. En av nyckelfaktorerna är att sätta patienten och de individuella behoven i fokus.

Läs mer »

Fibromyalgi kopplas till kronisk inflammation

Hittills har fibromyalgi setts som ett psykosomatiskt tillstånd men nya forskningsrön visar nu att det finns en koppling till kronisk inflammation, både i centrala nervsystemet och i övriga kroppen. Något som banar väg för bättre diagnostik och behandling.

Läs mer »

Fibromyalgi kopplas till kronisk inflammation

Hittills har fibromyalgi setts som ett psykosomatiskt tillstånd men nya forskningsrön visar nu att det finns en koppling till kronisk inflammation, både i centrala nervsystemet och i övriga kroppen. Något som banar väg för bättre diagnostik och behandling.

Läs mer »